Duitsland: meer MC’s ondanks verbod

De Duitse aanpak van het verbieden van bepaalde MC’s leidt niet tot daling van het aantal leden van zogeheten Oulaw Motorcycle Gangs (of OMG’s), zoals politie en justitie ze willen noemen. Integendeel: het aantal leden en chapters is juist gestegen. 

Verbod

Dat valt op te maken uit een rapportage die minister van Justitie Ard van der Steur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister schrijft het niet expliciet, maar een verbod op MC’s lijkt in de rapportage niet al te veel voordelen te bieden. Hij schrijft dat MC’s die in Duitsland verboden zijn ‘moeilijker kunnen opereren’. Anderzijds zijn ze minder makkelijk in de gaten te houden.

Moeilijk meetbaar

In Duitsland zijn in veel deelstaten sommige MC’s verboden. Satudarah is zelfs in heel Duitsland verboden. Van der Steur schrijft dat het effect van dergelijke verboden ‘moeilijk meetbaar is’, aangezien de leden van een verboden OMG’s bij of andere een nieuwe club kunnen gaan. Volgens de minister klagen België en Luxemburg over de komst van OMG’s die in Duitsland worden geweerd. En in Duitsland groeit het aantal OMG-chapters en –leden nog steeds, naar 600 chapters van OMG’s met bijna 9000 leden. In 2013 was in 1 op de 8 politieonderzoeken sprake van een verband met een OMG.

Lange adem

Van der Steur zegt niet dat hij ervoor is om ook in Nederland een verbod te creëren. Hij zegt meer met Duitsland en België te willen gaan samenwerken en benadrukt dat de aanpak van in zijn ogen criminele MC’s ‘een zaak van lange adem is’.

Zie ook:

Komt er weer geen verbod van MC’s?