Duitsland wil plofkrakers uitgeleverd

Duitsland heeft om uitlevering gevraagd van twee Amsterdammers die verdacht worden van het plegen van twee plofkraken in dat land. De buit bedroeg in totaal bijna een kwart miljoen euro.

Ontploffing met gas

Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5 vrijdagmorgen. Bij de kraken werden geldautomaten met grof geweld opgeblazen. De plofkraken vonden plaats in twee stadjes over de grens, onder meer bij Venlo. Een aantal mannen bliezen daar met gasflessen een pinautomaat van een bank op. De werkwijze kwam de Duitse politie bekend voor. De deelstaat Nordrhein-Westfalen wordt al tijden geteisterd door veelal Nederlandse plofkrakers, ook wel de ‘Audi-bende’ genoemd.

Op de vlucht

Bij de werkwijze worden pinautomaten dichtgekit, waarna er door een kleine opening een grote hoeveelheid gas wordt ingebracht – waarna de automaat met een ontsteker tot ontploffing wordt gebracht. Door de explosie wordt de kluis aan de achterkant van de automaat geforceerd en kunnen cassettes met geld worden gestolen. In snelle gestolen auto’s, Audi’s zijn populair, slaan de daders daarna op de vlucht. Bij een kraak in het plaatsje Neukirchen-Vluyn werd 118.000 euro buitgemaakt. In Simmerath bedroeg de buit 120.000 euro.

Verzoek om uitlevering

De 33-jarige Amsterdammers Hasan K. en de 26-jarige Omar E. werden in juni dit jaar opgepakt. Het OM houdt hen onder andere verantwoordelijk voor de plofkraken. Ook wordt hen aangerekend dat ze omwonenden in ernstig gevaar zouden hebben gebracht. K. en E. zouden volgende week vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank moeten verschijnen. Maar Duitsland heeft op het laatste moment toch om hun uitlevering gevraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland laat AT5 weten dat zij ‘welwillend’ tegenover dit verzoek staat, maar dat het aan de rechter is om te besluiten of de twee daadwerkelijk in Duitsland berecht zullen worden. Hasan K. en Omar E. zullen waarschijnlijk begin september horen of ze daadwerkelijk in Duitsland berecht zullen worden. Tot die tijd blijven zij vastzitten, aldus AT5.

Nog twee aanhoudingen

In dezelfde plofkraakzaak deed de politie dit jaar nog twee aanhoudingen. Op 1 augustus werd een 25-jarige man opgepakt. Hij wordt onder meer verdacht van diefstal en blijft tot 15 november in voorlopige hechtenis. Eerder werd een 28-jarige man opgepakt. Hij is inmiddels weer vrij, maar het OM ziet hem nog steeds als verdachte.