Meer onderzoeken na infiltratie ‘Hansa’

De politie blijkt tijdens de actie tegen de illegale online marktplaats “Hansa” tienduizend Europese adressen te hebben verzameld, waar drugs zijn bezorgd. De komende tijd moet dit tot meer onderzoeken tegen verdachten gaan leiden.

Politie zelf beheerder

In de nacht van 23 juni slaagde het High Tech Crime Team van de politie erin de illegale marktplaats over te nemen en 27 dagen lang te beheren. Tips over de server van de site en de vondst van wachtwoorden van de beheerders, leidde tot de mogelijkheid voor de politie om zelf beheerder van de verborgen site te worden.

Grote slag

De revolutionaire actie van de politie leidde tot veel publiciteit. Uit een reconstructie in De Volkskrant blijkt nu dat de politie inderdaad een grote slag heeft geslagen. De Nationale politie heeft naar aanleiding van de actie namelijk tienduizend Europese adressen waar drugs zijn bezorgd via “Hansa” te hebben overgedragen aan Europol. De teamchef van het High Tech Crime Team laat weten dat er het komende jaar veel onderzoeken zullen plaatsvinden op basis van deze data, zowel in binnen als buitenland. Volgens de teamchef was de infiltratieactie ‘een succes’ en is de politie hierbij binnen de grenzen van de wet gebleven. Of dat ook zo is, daarover zullen rechters de komende tijd oordelen.

Eerste arrestaties

Eind juli kwam namelijk al naar voren dat de politie naar aanleiding van de actie op het ‘darkweb’ drie 17-jarige jongens uit Gelderland had gearresteerd. Ook een 28-jarige man uit Krimpen werd opgepakt, op verdenking van de handel in softdrugs en witwassen. De drie minderjarige jongens werden nog niet voorgeleid bij de rechter, meldde de politie, om ‘onderzoeksredenen’.

Niet vlekkeloos

De Volkskrant schrijft ook dat het overnemen van de website niet helemaal vlekkeloos verliep. Wat haperingen aan onderdelen van de site, na de overname, leidden nog tot spannende momenten. Kopers en verkopers van drugs, juwelen en nep-artikelen hadden echter niet door dat de politie de beheerder was geworden van de illegale website, waardoor zij exact kon zien wie wat verhandelde.

Lees hier meer:

Politie infiltreert grote drugssite