Dure auto’s uit Duitsland: witwassen en belasting ontduiken

Er zijn vier verdachten aangehouden die met hun bedrijven grootschalig zouden hebben gefraudeerd met handel in dure auto’s. Twee importeurs en twee taxateurs worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Er werd gefraudeerd met geïmporteerde auto’s, aldus de politie.

Fraudegevoeligheid

De vier aangehouden personen zijn mannen van 27, 28, 29 en 39 jaar. Ze zijn inmiddels door de officier van justitie in vrijheid gesteld, maar blijven nog wel verdachten in de zaak. Het onderzoek is nog niet voltooid.

Volgens de politie legt het onderzoek de fraudegevoeligheid van het importeren van auto’s en het doen van BPM-aangiften bloot.

Witwassen

Luxe voertuigen met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro worden vooral uit landen als Duitsland op grote schaal ingevoerd. Die auto’s worden vaak met contant geld betaald, om vervolgens via stromannen of autobedrijven naar Nederland geëxporteerd te worden.

Criminelen kunnen op deze manier buiten het zicht van de Nederlandse overheid een auto aanschaffen en daarmee hun geld witwassen.

BPM-fraude

Vervolgens wordt met verschillende frauduleuze trucs geprobeerd om fiscaal voordeel te behalen, onder andere door de BPM-aangifte (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) zo op te stellen dat de verschuldigde belasting beperkt tot nihil is.

Uit het onderzoek bleek dat dat werd gedaan door bijvoorbeeld niet-bestaande schade op te voeren in de BPM-aangifte. Want: hoe lager de waarde van de auto, hoe minder belasting je hoeft af te dragen. Bij steekproeven van de Belastingdienst wordt die schade vrijwel nooit op de ingevoerde auto aangetroffen.

Faciliteren

Importeurs en taxateurs faciliteren mensen die op deze manier geld willen witwassen en de belasting proberen te ontduiken.

Importeurs voeren de auto’s in terwijl ze weten dat ermee gesjoemeld is en taxateurs stellen valse taxatierapporten op.

Hieraan zouden ook de vier verdachten zich hebben schuldig gemaakt.

Amsterdamse recherche

Het onderzoek werd gedaan door een team van financiële experts van de Amsterdamse recherche.

Tijdens de dag van de arrestaties zijn bij doorzoekingen in de regio Amsterdam en Leiden ook nog tientallen gestolen en ongeldige kentekenplaten aangetroffen. Daar vindt ook nog onderzoek naar plaats.