Dure consultant voor problemen bij politie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft twee jaar een consultant ingehuurd die drie keer de Balkenende-norm betaald kreeg. Hij moest de grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie oplossen. In twee jaar kreeg de consultant 1,3 miljoen euro, tegen de regels in.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van stukken die de krant van het ministerie heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. Er zouden geen offertes zijn aangevraagd bij andere consultants.

De overheid mag wel een salaris uitkeren boven de Balkenende-norm, maar dat moet met instemming van de ministerraad en daarna moet de beloning openbaar worden gemaakt. Dat is in dit geval niet gebeurd, volgens het ministerie omdat de consultant geen ’topfunctionaris’ was.

384 duizend euro vervoerskosten

De consultant, Jo van den Hanenburg, begon in mei 2012 aan zijn klus. Hij werd ingehuurd nadat Aad Meijboom opstapte als hoofd van de ICT-afdeling van de politie. Meijboom stapte op na een kritisch rapport dat onder meer werd opgesteld door Van den Hanenberg.

Een andere consultant kostte het ministerie 400.000 euro, terwijl ruim een half jaar bij de politie werkte. Ook zijn beloning werd niet openbaar gemaakt. De twee kregen bovendien een dienstauto met chauffeur. Voor Van den Hanenberg kostte het ministerie dat nog eens 384.000 euro. De vervoerskosten van de andere consultant zijn volgens het ministerie ‘nog niet beschikbaar’.