Van der Dussen eist 6 miljoen van Spanje

Volgens Spaanse media eist Romano van der Dussen (44) zes miljoen euro van de Spaanse staat, omdat hij ruim twaalf jaar ten onrechte in de gevangenis heeft gezeten. Hij was in Spanje veroordeeld voor verkrachting. Van der Dussen werd in februari van dit jaar vrij gelaten. 

Van der Dussen heeft 4400 dagen in de cel gezeten. Als de schadevergoeding wordt toegekend, ontvangt hij 1363 euro voor elke dag dat hij ten onrechte gedetineerd heeft gezeten. Ter vergelijking: Herman du Bois en Wilco Viets, de twee mannen die ten onrechte werden veroordeeld voor de Puttense moordzaak, ontvingen van de Nederlandse staat ieder een bedrag van 900.000 euro. Zij hadden zeven jaar vast gezeten. Dat is per dag een aanzienlijk lager bedrag dan Van der Dussen nu eist.

Direct na zijn vrijlating had Van der Dussen al aangekondigd dat hij een schadevergoeding van de Spaanse staat zou eisen.

Fouten

De Nederlander kwam pas vrij na slopende juridische procedures en fouten. Zo wist het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 2010 dat het dna-onderzoek op basis waarvan Van der Dussen veroordeeld was voor verkrachting niet deugde en dat er een andere dader moest zijn. Zelfs nadat de Brit Mark Dixie (foto rechts), de werkelijke dader, de verkrachting had bekend, weigerde het Spaanse hooggerechtshof om de zaak te heropenen. Het dna van Dixie raakte in de loop van de procedures ook nog eens kwijt.

Uiteindelijk wist de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan Van der Dussen vrij te krijgen.