Eis 22 jaar cel voor moord Düzgün (UPDATE)

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp heeft de officier van justitie dinsdag 22 jaar cel geëist tegen Pat R. voor moord op kickbokser Volkan Düzgün in Veghel, met aftrek van voorarrest.

Liquidatie

De officier van justitie sprak van een koelbloedige liquidatie. Een motief was er volgens justitie in het dossier niet te ontdekken. Op de achtergrond spelen in de zaak conflicten tussen figuren in de drugs- en kickbokswereld in Brabant. De officer van justitie noemde dat veronderstellingen zonder direct bewijs. R. zei eerder dinsdagochtend tegen de rechtbank: ‘Ik heb het niet gedaan.’ Woensdag komt advocaat Erik Thomas aan het woord. Later deze week wordt de zaak gesloten.

Zijtaart

Volkan Düzgün is op 13 juli 2013 doodgeschoten in een zwarte Mercedes S420 die naast zijn huis stond. Hij was door zes kogels op korte afstand beschoten. Düzgün was een bekende van de politie en enige tijd verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart in november 2012. De zaak speelt in een beveiligde rechtbank omdat R. in gevangenis zou worden bedreigd.

Opgebiecht

Hoofdverdachte van de moord is Pat R.. In één direct afgeluisterd gesprek zou hij de moord hebben opgebiecht maar erg duidelijk is gesprekspassage niet, die werd gevoerd op een vroege ochtend na een feestnacht met veel druggebruik. Gesprekspartners wilden niet verklaren en schepten geen duidelijkheid. R. heeft eerder ontkend dat hij te horen is in het zeer slecht verstaanbare gesprek. Verder wijst justitie op een opmerking die hij tegen een oom zou hebben gemaakt: dat hij ‘erg stom is geweest’. R. ontkent niet het voorhanden hebben van een forse hoeveelheid amfetamine en betrokkenheid bij drugshandel. Hij deed er tijdens de zitting op dinsdagochtend goeddeels het zwijgen toe.

Satudarah

Twee vermeende opdrachtgevers hebben ook enige tijd vastgezeten maar zijn ontkomen aan vervolging omdat justitie gebrek aan bewijs ziet. Het gaat om de 32-jarige Yalcin M. uit Vught en de 43-jarige Tony van G. uit Veghel. Ze zijn onlangs wel veroordeeld voor drugsdelicten. Eén van de twee zou lid van van MC Satudarah. Justitie denkt dat R. ook lid is van Satudarah. De twee waren goede bekenden van Volkan Düzgün. In de rechtszaal is veel publieke belangstelling, ook van de familie van Düzgün.

Volg de verslaggever van Omroep Brabant op Twitter.