Onrust in EBI om ‘doofpotcultuur’ en directie

Personeel van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught heeft tegenover De Telegraaf geklaagd over de directie. De krant concludeert naar aanleiding van EBI-bewaarders dat er sprake is van een ‘ernstige gezagscrisis’.

Mandje

Personeelsleden bevestigen aan de krant dat de EBI ’zo lek als een mandje’ is. Een anonieme medewerker:

Mensen zonder legitimatie kunnen met anderen, die wel zo’n legitimatie hebben, zo mee naar binnen lopen. De politie heeft het getest en ze konden zo naar binnen zonder controle.

Pillen

De tot levenslang veroordeelde Lau Geeraets kon met honderden binnengesmokkelde pillen in april zelfmoord in de EBI zelfmoord plegen. Bronnen binnen de EBI stellen aan De Telegraaf dat Geeraets bij binnenkomst kennelijk onvoldoende is gecheckt door de visitatieafdeling en de medische dienst. in een brief schrijft een personeelslid aan de krant:

De voorzitter van de ondernemingsraad moest na de zelfmoord op het kantoor van de directeur komen. Hij kreeg een verbod om de hoeveelheid pillen kenbaar te maken aan Angelique van Dijk (hoofd gevangeniswezen) te Den Haag. Dit om te voorkomen dat het naar buiten zou komen dat Vught een groot veiligheidsprobleem heeft.

Ziekte

Veel personeel zit ziek thuis door stress en problemen op het werk. En er zou sprake zijn van een doofpotcultuur. Vandaag zullen Tweede Kamerleden tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de minister van Justitie opheldering vragen.

Zie ook:

Minister: Holleeder belde niet vanuit de EBI

OM: Holleeder belde niet vanuit EBI