Echtpaar betaalt “slechts” 2,5 miljoen cocaïne-geld

De rechtbank in Leeuwarden heeft geoordeeld dat een man uit Leeuwarden ruim 15 miljoen euro voordeel heeft gehad uit de opbrengst van een cocaïnetransport. Justitie wilde dat hij zoveel ook zou terugbetalen. Maar de rechtbank wil slechts 2,5 miljoen van het echtpaar zien.

Echtgenote

De man is in mei 2017 veroordeeld voor onder meer witwassen en het financieren van de invoer van een grote partij cocaïne uit Colombia.

Zijn echtgenote werd ook voor witwassen veroordeeld. De rechtbank vindt dat zij voor ruim 600.000 euro heeft meegelift.

Bij het vaststellen van het bedrag dat de man terug moet betalen, heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat het geld dat aan zijn echtgenote ten goede is gekomen, door haar zelf terug zal moeten worden betaald.

Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de politie al voor ruim 3 miljoen aan contanten en luxegoederen in beslag heeft genomen, die al eerder door de rechtbank verbeurd zijn verklaard. Ook de partij cocaïne, waar de man ruim 9 miljoen voor heeft betaald, is door de politie in beslag genomen en daarna vernietigd.

13 mio al afgenomen

Dat betekent dat er al voor in totaal ruim 13 miljoen van hem is afgenomen. De rechtbank legt hem daarom een betalingsverplichting op van ongeveer 1,9 miljoen. Aan de echtgenote wordt door de rechtbank ook een betalingsverplichting opgelegd. Zij zou voor ruim 600.000 hebben geprofiteerd.

Zie vonnis 1 en vonnis 2.

Zie ook:

OM wil 15 miljoen van echtpaar uit Leeuwarden

Deuren rechtbank dicht voor bedreigde verdachten

12 jaar cel in Friese mega-cokezaak

Lage strafeis tegen ‘bedreigde getuige’

Friese witwaszaak in verband met megatransporten