Ecuador wil doodstraf Assange voorkomen

Ecuador wil een ‘diepgaande analyse’ uitvoeren voordat wordt besloten of de asielaanvraag WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt gehonoreerd. Dat zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem hangt Assange een doodstraf boven het hoofd in de Verenigde Staten.

 

Assange vluchtte dinsdag naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg asiel aan om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij wordt daar verdacht van verkrachting en aanranding. De Australiër vreest dat hij uiteindelijk aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Daar kan hij een zware straf krijgen, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke stukken heeft gepubliceerd.

Ecuador heeft een linkse regering, die de Verenigde Staten graag dwarszit. De minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Ecuador het recht op de vrijheid van meningsuiting zal beschermen. Eerder verklaarde een onderminister dat het land binnen 24 uur een besluit over de asielaanvraag wil nemen, maar de buitenlandminister zegt nu dat het land de tijd zal nemen om een overwogen afweging te maken.

Volgens president Rafael Correa is het honoreren van de asielaanvraag van Assange het beste antwoord op de kritiek dat er geen persvrijheid in Ecuador is. Regelmatig krijgen kritische journalisten in Ecuador een gevangenisstraf opgelegd.

Assange werd eind 2010 op borgtocht  vrijgelaten nadat hij in Londen was opgepakt. Door zijn vlucht naar de ambassade van Ecuador is het mogelijk dat de mensen die zijn borg hadden betaald, hun geld niet terugkrijgen. Het gaat om ongeveeer 300.000 euro. Omdat de WikiLeaks-leider het geld niet zelf had, hebben prominenten als regisseur Micheal Moore en journalist Vaughan Smith het bedrag betaald.

Assange kan zodra hij uit een diplomatieke auto van de ambassade van Ecuador stapt, worden opgepakt. De Britse politie heeft al gezegd dat te willen doen.