Geweld en bedreigingen in Den Haag

Op 3 oktober staat bij de rechtbank in Den Haag in een pro forma-zitting de omvangrijke zaak tegen Adil K. en medeverdachten op het programma. K. wordt ervan verdacht het brein te zijn van de mislukte aanslag op voormalige hockeyinternational Maarten van Grimbergen (53) uit Den Haag. Ed F. (25) en een medeverdachte zou van Hagenaar Adil K. (38) de opdracht zou hebben gekregen om Van Grimbergen bij zijn woning in de dure buurt Belgisch Park `kapot te slaan’.

Gestoken

De opdracht ging mis omdat het verkeerde slachtoffer werd uitgekozen. Deze man (40) raakte ernstig gewond. Hij werd werd op 29 januari rond 23.15 uur in de Stevinstraat aangevallen. Hij is enkele keren in zijn gezicht en nek gestoken. Uiteindelijk raakte zijn gezicht verlamd. Het motief voor de aanslag ligt volgens het Openbaar Ministerie in de relationele sfeer. Adil K. zou de man verantwoordelijk houden voor de breuk met zijn vriendin, de dochter van de voormalige hockeyinternational. Ed F. en een tweede man kregen volgens de officier van justitie geld voor de klus, hoeveel geld is niet bekend.

Geen telefoons

De politie heeft drie mannen aangehouden voor de steekpartij: Ed F., een 25-jarige Hagenaar en een 21-jarige Belg, maar die laatste is niet voor de rechter gedaagd. Eind mei heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat zij Adil K. als het brein van de aanslag ziet. K. zou de twee mannen een foto van het slachtoffer hebben getoond en hen hebben verteld hoe laat de hockeyer zijn hond ’s avonds uitliet. Ook gaf hij hen volgens het Openbaar Ministerie instructie om mee geen telefoons mee te nemen op het moment van de aanslag.

Schietpartijen

K. hoefde niet te worden aangehouden. Hij zat sinds maart vast voor een schietpartij in de Haagse wijk Transvaal. Daarbij raakte niemand gewond. De politie verdenkt Adil K. van nóg een schietpartij, waarbij een man in zijn been is geschoten en ook van afpersing, drugshandel, bedreiging en mishandeling. K. zou de dochter van Van Grimbergen zodanig hebben bedreigd dat deze moest onderduiken en ook drugsverslaafden hebben afgestuurd op een familielid die met een stanleymes in het gezicht werd gesneden. Volgens de politie geldt K. als gewelddadig en onberekenbaar en liep hij doorgaans gewapend rond.

Gekleurd

Het bewijs voor de aanslag op Van Grimbergen destilleert de officier van justitie uit twee getuigenverklaringen van medeverdachten van K. waarin diens naam wordt genoemd. Zijn advocaat Leon van Kleef zegt dat zijn cliënt nog geen verklaring heeft afgelegd maar de aantijgingen wel ontkent. Misschien zal K. verklaren op de inhoudelijke zitting, zegt Van Kleef, maar die is nog ver weg. Pas deze week heeft Van Kleef een deel van het dossier ontvangen. En de zaak gaat over veel feiten. De politie ziet volgens Van Kleef K. als één van de zwaarste criminelen van den Haag. ‘Er is heel erg in zijn richting gezocht’, zegt Van Kleef.

Zwolle

Adil K. raakte bekend in een Zwolse zaak waar een rechter een waarschuwing kreeg nadat deze in 2011 aan een officier van justitie onder meer het strafblad op liet vragen van Adil K. die toen een relatie had met de dochter van kennissen. Medeverdachte Ed F. heeft in juli 2004 op de Kraayensteinlaan in Den Haag een 17-jarige tijdens een ruzie doodgestoken. Hij werd daarna gedetineerd in de jeugdinrichting in Sassenheim.