Eddy S. betaalt geen 5 mio maar 7 ton

De rechtbank Breda heeft Amsterdammer Eddy S. veroordeeld tot het betalen van 772.473 euro aan de Nederlandse staat. Dat is veel minder dan de  5.112.854 euro die het Openbaar Ministerie had geëist in de ontnemingszaak tegen S. Deze werd in 2003 in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogeheten York-zaak. De rechtbank Breda schat het totale financiële voordeel dat de veroordeelde heeft verkregen door drugshandel en wapendelicten op 1.891.451,11 gulden.

Omgerekend naar euro komt dit op 858.303. Vervolgens heeft de rechtbank dit bedrag verminderd met 10%, omdat de redelijke termijn waarbinnen de zaak had moeten worden behandeld in aanzienlijke mate is overschreden. De behandeling heeft in eerste aanleg ruim 9 jaar geduurd.

De York-zaak was een kleine aftakking van een internationaal onderzoek naar pillenhandel door Nederlanders en Israëli’s. Eddy S. had enkele horecagelegenheden in de Amsterdamse Leidse Buurt.

Met de ontnemingswetgeving kan de staat tijdens of na een strafproces de opbrengsten van bewezen verklaarde strafbare feiten vorderen van de veroordeelde deelnemer aan die strafbare feiten. Ook kunnen opbrengsten van soortgelijke feiten, waarvoor voldoende aanwijzingen zijn dat ze door de veroordeelde zijn begaan, worden gevorderd.

Zie ook:

OM wil 5 mio van Israëlische Amsterdammer

Kopstuk York-onderzoek weer vast

Soerel kwam voor in xtc-onderzoek