‘Een deal die helemaal uit de hand is gelopen’

Vrijdag diende voor de Rotterdamse rechtbank de zaak tegen Michael E. (33) en Oswaldo C. (34). Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 30-jarige Zino Ignasia (foto). De 30-jarige man uit Roermond werd op 15 juni 2018 in Rotterdam doodgeschoten. Michael E., die de trekker over zou hebben gehaald: ‘Het was een deal die helemaal uit de hand is gelopen.’

Door Timo van der Eng

Oswaldo C. verklaarde dat hij op de fatale dag voor een kennis een drugsdeal wilde afhandelen. De kennis wilde dat niet zelf doen, omdat hij nog geld verschuldigd was aan Zino Ignasia. C., die op zijn beurt weer de hulp inriep van Michael E., vertelde aan de rechter dat Ignasia voor 24.000 euro 800 gram cocaïne wilde kopen. Ignasia had om dat geld bij elkaar te krijgen zijn auto verkocht, zo suggereerde het Openbaar Ministerie tijdens de zitting. Volgens C. en E. zouden ze beiden 2000 euro krijgen voor de deal.

Paniek

Nadat Ignasia met de rode Peugeot van zijn vriendin naar Rotterdam is gereden treft het drietal elkaar in een kleine studio aan het Sandelingenplein. Ignasia heeft een blauwe sporttas bij zich. Samen met C. gaat hij op een bed zitten. Op het moment dat Michael E. naar een keukenkastje loopt om het blok coke te pakken, begint Ignasia in de sporttas te rommelen die tussen zijn benen staat, aldus de verklaring van Oswaldo C. tegen de rechters. Er ontstaat paniek bij C. omdat hij vreest dat Ignasia daar een wapen uit kan pakken.

In hals geraakt

Volgens C. ontstaat er vervolgens een worsteling tussen hem en de forse man uit Roermond. Michael E., die de coke in zijn hoodie heeft gestopt,  trekt daarop een vuurwapen uit zijn broekband en vuurt – naar eigen zeggen – eerst een schot in de lucht. Als de worsteling voortduurt schiet hij 2 kogels af op Ignasia. Die wordt geraakt in zijn schouder en hals. Een van de kogels schampt de elleboog van Oswaldo C. Na het schieten vluchten beide mannen naar buiten. Het slachtoffer doet nog enkele stappen en valt in het portiek van de woning; hij sterft ter plekke. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Oplichting

Het Openbaar Ministerie plaatste grote vraagtekens bij de verklaringen van de verdachten. Volgens de officier van justitie wilde het tweetal helemaal geen drugs verkopen en hadden ze ook helemaal geen cocaïne bij zich. Ze zouden van tevoren hebben bedacht dat ze Ignasia van het geld wilden beroven. Dat zou onder andere blijken uit chatgesprekken tussen de beide verdachten. Die vonden grotendeels plaats in het papiaments. Daarin was onder andere sprake van het woord ‘lanta’, dat door de tolk is vertaald als ‘oplichting’; de advocaten van het duo wezen er op dat het woord ook andere betekenis heeft, zoals ‘wakker worden’. Het OM is ook van mening dat Michael E. de eerste keer niet in de lucht heeft geschoten, omdat er in de muur van de studio een kogelinslag werd gevonden.

Witte trui met bloed

Oswaldo C. werd op de avond van de schietpartij al opgepakt. Getuigen hadden het kenteken van de auto genoteerd waarin het duo was weggevlucht. Buurtbewoners hadden C. met een witte trui met daarop bloed over straat zien lopen. Bij zijn aanhouding had hij kruitsporen op zijn handen. Volgens de advocate van C. zijn deze door leden van het arrestatieteam overgebracht op de handen van haar cliënt. Michael E. werd een week later aangehouden in de woning van zijn halfzus. Beide verdachten hebben een flink strafblad. Op dat van Oswaldo C. prijken vooral geweldsmisdrijven: poging tot doodslag, huiselijk geweld, diefstal met geweld en ontvoering. Ten tijde van de moord op Ignasia was C. nog maar net voorwaardelijk vrij.

‘Maar het is fout geld’

Het geld, noch de drugs zijn gevonden. Wel werd Oswaldo C. op straat gezien met de blauwe tas. Bij zijn aanhouding had hij bijna 6000 euro cash bij zich. Naar eigen zeggen had hij dat van familieleden gekregen, omdat hij wilde vluchten. Michael E. stuurde een bericht na de schietpartij aan zijn halfzus, waarin hij schreef: ‘Ik heb geld, maar het is fout geld.’

Kinderen

De vriendin van Zino Ignasia maakte gebruik van haar spreekrecht. Huilend vertelde ze: ‘Jullie zijn voor mij allebei moordenaars. Mijn 2 kinderen zijn getekend voor het leven. Ze moeten leven zonder hun vader. Hun hele leven zullen ze moeten zeggen dat hun vader is vermoord, doodgeschoten.’ Ook zei ze tegen de 2 verdachten: ‘Jullie kinderen zullen opgroeien in de wetenschap dat jullie moordenaars zijn.’

De officier van justitie eiste tegen beide verdachten een celstraf van 16 jaar. In zijn laatste woord zei Oswaldo C. erg geschrokken te zijn van de eis ‘voor iemand die niet geschoten heeft.’ Uitspraak is op 19 juli. Twee dagen daarvoor staat Michael E. voor een oudere zaak weer voor de rechter.