‘Een einde aan skimmen’

Het zogenoemde skimmen, waarbij je pinpas wordt gekopieerd en vervolgens je bankrekening wordt geplunderd, is na dit jaar verleden tijd. Dat zegt Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse vereniging van banken (NVB) woensdag in De Telegraaf.

‘Alleen in parkeergarages en bij de nachtservice van benzinestations valt nog een hoop te winnen, maar uiterlijk volgend jaar is skimmen verleden tijd’, aldus Buijink in de landelijke ochtendkrant.

Volgens Buijink komt dat grotendeels door het nieuwe pinnen met de chip in plaats van de magneetstreep. Op veel plaatsen zouden de automaten al fraudebestendig zijn en is er dus geen kans meer voor skimmers.

In Nederland zijn het afgelopen halfjaar wel 1761 rekeninghouders slachtoffer geworden van “phishing” , het per e-mail of telefoon ’hengelen’ naar inloggegevens voor online bankieren, schrijft De Telegraaf. Nederlanders die in de criminele val trapten en hun wachtwoorden prijsgaven, zagen gemiddeld bijna €2500 verdwijnen, in totaal zo’n €4,2 miljoen.