Een jaar cel voor wisseltruc met diamanten

De rechtbank in Den Haag heeft de 44-jarige Marcel J. veroordeeld tot 24 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor het stelen en witwassen van juwelen uit het luxe hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Aan de straf zit een proeftijd van twee jaar.

Zirkonia’s

J. was de persoonlijke assistent van de eigenaresse van het hotel. Als zodanig had hij een speciale vertrouwensband met zijn slachtoffers. Zo wist hij gasten van het hotel te overtuigen dat het veiliger was om hun sieraden in de kluis van het hotel op te bergen dan ze zelf bij zich te houden.

De rechtbank stelt nu dat J. met een valse sleutel in totaal zeven zeer kostbare sieraden uit de hotelkluis haalde en de diamanten in die sieraden vervolgens verwisselde voor zirkonia’s, stenen van een kristalachtige stof die gelijkenis vertoon met diamant. De echte edelstenen heeft hij aangeboden bij veilinghuizen en een aantal zijn daadwerkelijk verkocht.

Niet bewezen

De diefstal van een bepaalde set sieraden ter waarde van ongeveer een miljoen euro vindt de rechtbank niet bewezen. J. heeft gesteld dat hij toestemming van de inmiddels overleden vrouw had om haar sieraden te verkopen. Hierin komt de rechtbank J. tegemoet en overweegt dat dit verhaal niet ‘hoogst onwaarschijnlijk is.’

Geslepen

De rechtbank noemt J. ‘geslepen, geraffineerd, planmatig en berekenend’. Uit het psychologisch onderzoek blijkt dat bij hem sprake is van narcistische persoonlijkheidstrekken. Volgens de psycholoog en de Reclassering komt de spijtbetuiging die hij heeft geuit niet oprecht over.

Bij zijn handelen heeft J. zich volgens de rechtbank steeds alleen laten leiden door zijn eigen financieel gewin. Hij heeft jarenlang op te grote voet geleefd. Dit alles rekent de rechtbank de verdachte zeer aan.

Het vonnis.

Zie ook:

‘Juwelenhandelaar aangehouden in Noordwijk’

De butler heeft het gedaan