Eén keer levenslang opgelegd in 2012

Het afgelopen jaar werd tegen 14 verdachten levenslang geëist, de rechter legde de straf één keer daadwerkelijk aan iemand op. Faig B. kreeg in oktober de straf omdat hij vier vrouwen heeft doodgeschoten en een man probeerde te vermoorden. Zijn advocaten hebben beroep aangetekend.

B. heeft de schietpartijen in Helmond en Zwijndrecht bekend, maar zegt dat hij niks heeft gepland. Ook kreeg Fouad el M. in Marokko levenslag voor een dubbele moord in 2003.

In een aantal zaken heeft het OM levenslang geëist, maar is er nog geen uitspraak van de rechter. Een daarvan is het liquidatieproces, waarin Dino Soerel, Fred R., Jesse R., Siegfried Sl, Ali A. en Mohamed R. volgens justitie de rest van hun leven in de gevangenis moeten doorbrengen. De uitspraak volgt eind januari.

Ook in de genocidezaak rond Yvonne Basebya moet de rechter nog oordelen. Volgens het OM heeft Basebya in 1994 deelgenomen aan de genocide op de Tutsis. Zij zou twee jaar een militie hebben geleid die de bevolkingsgroep aanvielen.

Tegen Ron P. werd een levenslange gevangenisstraf geëist omdat hij de Rijswijkse studente Anneke van der Stap zou hebben vermoord, maar de rechtbank sprak hem vrij. Het OM is in deze zaak in hoger beroep gegaan.

In de zaak van de moord op Jennefer van Oostende (10) veroordeelden de rechter Anthony K. tot 18 jaar. De rechtbank ging niet mee in eis van justitie omdat niet bewezen zou zijn dat K. het meisje heeft vermoord om het misbruik te verhullen. Het OM is het daar niet mee eens en heeft hoger beroep aangetekend.

Jorge Z. werd in hoger beroep vrijgesproken in de ‘Dordtse fietsmoord’, waarbij een 27-jarige man om het leven kwam. Hij werd van zijn fiets geschoten, waarna de dader op het slachtoffer afliep en hem twee keer in het hoofd schoot. Het OM eiste levenslang, maar het gerechtshof in Den Haag achtte het niet onomstotelijk bewezen dat Z. de dader was. Wel werd hem tien jaar celstraf opgelegd voor andere delicten.

In de zaak van Fred B. kon de rechtbank geen uitspraak doen. Tegen B. was levenslang geëist omdat hij zijn ex-schoonouders zou hebben vermoord, maar in de nacht voor de uitspraak pleegde hij zelfmoord.