‘Een prachtig leven met één schot op zinloze wijze beëindigd’

Justitie eiste woensdag 20 jaar celstraf tegen de verdachte van het doodschieten van de onschuldige 29-jarige Roudile Paquay en het verwonden van een vriend van het slachtoffer. Dat gebeurde op 14 februari 2021 in Amsterdam.

Foto: Roudile Paquay (29) kwam om het leven, nadat hij probeerde te bemiddelen bij een ruzie op straat. 

Geschoten

Het slachtoffer probeerde die avond te bemiddelen bij een ruzie van een stel, op het Amsterdamse Van Limburg Stirumplein. Hij had daar zelf niets mee te maken. Daarop trok de man van het stel een wapen.

Tijdens het conflict werd er drie keer geschoten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Een 35-jarige vriend van Paquay werd in zijn been geraakt. Ook deze vriend had geen relatie tot het ruziënde stel.

Conflict

De verdachte verklaarde eerder al dat hij inderdaad heeft geschoten. Hij gaf aan dat hij het wapen altijd bij zich droeg en niet speciaal meenam vanwege het conflict.

Omdat de man schoot zonder daarbij na te denken, klaagde de officier van Justitie hem aan wegens doodslag, en poging tot doodslag op de vriend. Hij achtte die feiten bewezen. Dit meldt de Amsterdamse stadszender AT5 op haar website.

Zinloos

De officier van Justitie zei woensdag over de gebeurtenis: ‘Een prachtig leven met een mooie toekomst in het verschiet is met één schot op zinloze wijze beëindigd. Zijn partner zal alleen verder moeten zonder de prachtige toekomst die ze samen hadden.’

‘Zijn moeder moet de rest van haar leven haar zoon missen en ook alle andere familieleden en vrienden moeten verder zonder hem. Een vreselijk feit wat een onmenselijk leed heeft veroorzaakt en waarvoor verdachte in de volle omvang verantwoordelijk is.’

De politie hield in eerste instantie vier verdachten aan, die weer werden vrijgelaten, en vroeg aandacht voor de zaak in Opsporing Verzocht. In augustus spoorde ze in Suriname de 27-jarige verdachte op. Deze werd in september uitgeleverd.

De uitspraak volgt over enkele weken.