Eén verdachte in liquidatiezaak vrij

Eén van de mannen die begin dit jaar door een arrestatieteam in Amsterdam werden aangehouden omdat ze op weg naar een liquidatie zouden zijn, is vrijgelaten. De drie andere verdachten blijven wel vastzitten. De rechtbank bepaalde woensdagmiddag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de vrijgelaten man bij de liquidatieplannen betrokken is.

Twee van de verdachten werden in de Knokkestraat in Amsterdam klemgereden. Eén van de twee, Kamal O., stapte volgens justitie uit met een kalasjnikov en werd door het arrestatieteam neergeschoten. De verdachte ontkende in de rechtszaal dat hij gewapend was toen hij uit de auto stapte. De andere inzittende, Rami M., probeerde te vluchten maar werd door een politiehond gepakt.

De twee andere verdachten, Youssef O. en de nu vrijgelaten Zakaria Z., zaten in een auto die iets verderop door de politie aan de kant wordt gezet. Youssef O. heeft volgens justitie een peilbaken in de auto van het doelwit geplaatst. Daarom kan hij ook aan de zaak worden verbonden. Bij Zakaria Z. zijn daar geen aanwijzingen voor, stelde de rechtbank.