Eén veroordeling geweld Excalibur

In de zaak van de grote vechtpartij in voormalige Hells Angels-café Excalibur aan de Oudezijds Achterburgwal is voor de rechtbank van Amsterdam maar één van zeven verdachten gestraft. Aldus Het Parool. De zeven zouden op 31 maart 2013 als een knokploeg het aan de Hells Angels gelieerde café Excalibur op de Wallen zijn binnengestormd. Klanten en en het interieur moesten het ontgelden

Big Willem

Volgens de rechtbank is niet gebleken dat leden van de toen net opgerichte motorclub No Surrender een vooraanstaande Hells Angel in elkaar had willen slaan. Alleen de 46-jarige Hagenaar Dave T. is veroordeeld. Hij kreeg drie maanden cel. Justitie vervolgde de zeven mannen voor openlijke geweldpleging en eiste twee weken geleden tegen hen werkstraffen. De huidige leider van de Amsterdamse afdeling van No Surrender 'Big Willem' van Boxtel was ooit eigenaar van Excalibur. Nadat hij de Hells Angels in 2004 verliet werd onder meer die zaak van hem afgepakt.

 

Schudden

De knokploeg waren op de bewuste avond twee keer binnengetreden. het had er de schijn van dat naar iemand op zoek waren. Ze sloegen met een barkruk een willekeurig klant tegen de grond. De man die met de barkruk tegen zijn hoofd was geslagen, lag minuten buiten bewustzijn te schudden op de grond. Daarna werd hij in een ambulance afgevoerd. Een andere klant werd bewerkt met vuistslagen. Door met onder andere barkrukken te gooien vernielde de knokploeg een koelkast en andere inventaris. 

Beelden

De rechtbank sprak weliswaar van een gecoördineerde actie maar sprak de de zes vrij omdat onvoldoende vaststaat dat zij in het café zijn geweest. Bij openlijke geweldpleging hoeft niet bewezen te worden wie er heeft geslagen, maar gaat het om een substantiële bijdrage aan het groepsgeweld. Sommige daders droegen volgens getuigen bivakmutsen. Ook was het niet goed bewijsbaar welke rol de verdachten hebben gespeeld bij de vechtpartij. De rol van Dave T. staat voor de rechtbank vast. De politie had hem op camerabeelden herkend als een van de mannen die met barkrukken hadden gegooid.