Een voorproefje uit ‘Kokkie’

Op 17 februari, dat is aanstaande vrijdag, ligt het boek in de winkel: ‘Kokkie, het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok’. Een journalistiek boek, zonder beschuldigingen en geruchten, maar wel onopgesmukt en recht voor zijn raap. The world according to Kok. Hieronder een voorproefje. 

Het boek met hoofdstukken als Cocaïne in Volendam, Drie keer schieten is scheepsrecht, Schijten op een emmer, De verdwenen miljoenen, De mummie en het samoeraizwaard, Een Ajacied in de drank, etc. telt ruim 200 pagina’s en foto’s van Martin’s jeugd en zijn tijd in de bajes. Bestellen kan alvast hier.

Hieronder de proloog uit het boek:

Het is een koude, vroege ochtend in februari 1989. Een groepje van zes, zeven mannen gaat stilletjes een flatgebouw binnen aan de Meteorenweg in Purmerend. Ze dragen donkerblauwe pakken, schilden en helmen. Zachtjes lopen ze de betonnen trap op naar de eerste verdieping. Ze zeggen niets, fluisteren ook niet. Dan staan ze op de galerij. Ze houden stil voor de eerste woning, vlak bij de lift en kijken elkaar aan. Ze weten precies wat ze moeten doen. Hun adem condenseert en vormt kleine wolkjes, alsof ze roken.

Een paar meter verderop ligt de 21-jarige Martin Kok in bed. Hij is naakt en ligt tegen de enorme borsten van Masja aan. Hij heeft haar leren kennen in de Eldorado, een bordeel aan de Nicolaas Witsenkade in Amsterdam. Eigenlijk heet ze Fatima, een Marokkaanse uit Alkmaar. Sinds enkele dagen pas wonen ze samen in het oude flatje. Onderhuur van een vriend van Martin. Ze zijn beiden in diepe slaap en gloeien in de verte nog na van de seks. Geen idee dat er een groepje mannen voor hun deur staat.

Dan klinkt er een doffe klap. Versplinterd hout. Een deur die uit zijn sponning gaat. Er is niets meer over van de stilte. Geschreeuw.’Politie, politie, politie!’. Masja gilt. Martin springt uit bed, maar juist op dat moment stormen de mannen van het arrestatieteam de slaapkamer binnen. Met getrokken pistolen. Instinctief steekt Martin zijn handen in de lucht. Een te grote overmacht. Pistolen. Agenten.

De mannen van het arrestatieteam sommeren Martin iets aan te trekken. Sommigen kunnen moeilijk hun ogen van de borsten van Masja houden – totdat zij een T-shirt heeft aangetrokken.

Martin wordt afgevoerd. Gekleed in alleen een joggingbroek en badslippers wordt hij naar een politiebusje gebracht. Zijn handen zijn achter zijn rug gebonden. Over zijn hoofd is een zak gedaan.

Een kwartiertje later zit hij op het politiebureau. Daar hoort hij waarvan hij wordt verdacht: de dood van de 21-jarige Peter Giesbergen. Doodgeslagen.