Politie miljoenenstad ondergedoken

Het drugskartel van Ciudad Juárez gaat het vizier op de politiemensen van de stad richten als de hoofdcommissaris niet opstapt. Het kartel dreigt één politieman per dag dood te schieten zolang Julian Leyzoala in functie is. De afgelopen week zijn daarom in de miljoenenstad, die grenst aan El Paso in de Verenigde Staten, ongeveer 2000 agenten ondergedoken in motels of bij familie. 

De burgemeester van de stad heeft gezegd dat kosten hiervan – meer dan 1,5 miljoen dollar – worden betaal door de gemeente.

Leyzaola (51) is sinds een jaar baas van de politie in de stad. De voormalige militair had daarvoor de politiemacht van Tijuana, een andere grensstad onder zich. De aanpak van Leyzoala is die van de ijzeren vuist. Amnesty International heeft hem aangeklaagd omdat hij order zou hebben gegeven van corruptie verdachte agenten te folteren. Voordat Leyzoala in Tijuana aan de slag ging roeide hij corruptie uit bij bepaalde afdelingen van de Mexicaanse politie.

‘Er is kritiek op mij, maar dat is kritiek van mensen die in de gevangenis zitten’, zei Leyzoala over zijn tijd in Tijuana.

Niettemin was zijn aanpak van corruptie en drugshandel in Tijuana in ieder geval cijfermatig succesvol. Hij wist een bloedige strijd tussen drugskartels te temperen. Ook in Cd. Juárez is het gemiddeld aantal doden per dag stevig gedaald, hoewel de stad één van de gevaarlijkste steden ter wereld blijft. In 2011 waren er in de stad 1.933 geweldsdoden tegenover 3.117 in 2010.

De politiemensen zullen in ieder geval voor drie maanden ondergedoken leven. Dit jaar zijn 11 politie-agenten doodgeschoten in Juárez. Ook afgelopen week werd een politieman, vader van drie kinderen, geliquideerd toen hij thuis kwam. Leyzoala droeg de kist bij de begrafenis. 

Analisten in Mexico zeggen dat het onderliggende probleem dat het Juárez-kartel écht dwarszit is dat men Leyzoala ervan verdenkt met zijn aanpak het concurrerende Sinaloa-kartel te bevoordelen.

De twee kartels strijden al vele jaren een zeer bloedige strijd om de “plaza” van Juárez (1,32 miljoen inwoners). De stad is met zijn enorme goederen- en personenverkeer een belangrijke sluis voor drugssmokkel naar de Verenigde Staten. Vier bruggen verbinden El Paso en Juárez, jaarlijks passeren ruim 22 miljoen mensen de grens. Verder is de infrastructuur van de stad cruciaal voor operaties van de kartels in het omliggende woestijnachtige grensgebied.

Kijk naar een reportage over de gebeurtenissen:

{youtube}isM112FJL8Q{/youtube}

Lees Dossier Mexico over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico.