IJmuidense coke-zaak van start

‘Dinsdag is voor de Haarlemse rechtbank de Vista-zaak begonnen, tegen 24 verdachten die een internationaal opererende drugsbende zouden hebben gevormd. Een megaproces, waar de rechtbank 20 zittingsdagen voor uittrekt en dat pas 19 juli eindigt. De verdachten, onder wie elf Velsenaren, staan terecht voor drugssmokkel, drugshandel, kweek van hennep, wapenbezit en witwassen van zwart geld via onder meer Suriname.’ Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

‘Voor dat laatste feit moet een Velsense zakenman voorkomen die bekend is in de Velsense voetbalwereld.

De meeste invallen, op 19 mei 2010, vinden plaats in IJmuiden, gelijktijdig zijn onder meer huizen binnengevallen in Duitsland en Litouwen door in totaal tweehonderd opsporingsambtenaren.

Op de Zeeweg wordt in zijn huis Freek de K. gearresteerd. De vissersplaats is niet verrast. Al vele jaren gaan de geruchten dat De K., bekend uit de horecawereld, betrokken is bij criminele zaken. Ook de politie kent de geruchten. In 2010 denkt de recherche na twee jaar onderzoek genoeg bewijs te hebben om de bende op te rollen. Alle lijntjes blijken naar IJmuiden te lopen.

Daar zetelt De K., die als een spin in het web aan de touwtjes trekt, zo schetst justitie. De K. schermt zijn zaken goed af. De bende wisselt veel van mobieltje, voert telefoongesprekken in codetaal, onderhandelt niet via telefoons maar door elkaar te ontmoeten en regelt veel dingen via tussenpersonen.
De K.’s familieleden zijn bij de bende betrokken. Zijn vrouw, zoon, broer en neef moeten ook voorkomen. Dat de onderlinge contacten hecht zijn, blijkt tijdens de pro forma- en regiezittingen. Vista-verdachten die op vrije voeten zijn, zitten op de publieke tribune als één van hen moet voorkomen.

Een bijzonder aspect in de Vista-rechtszaak is de rol van de Amerikaanse opsporingsdienst Drug Enforcement Administration. Een DEA-man met de codenaam Mono was geïnfiltreerd in een Colombiaanse drugsbende die duizend kilo cocaïne van Venezuela naar Polen smokkelde. Uit heel Europa kwamen afnemers om een deel van de partij te kopen. Ook de Vista-bende, aldus justitie. De advocaten van de Vista-verdachten zetten in op uitlokking door de DEA-man. De K. zou in Polen geen cocaïne willen kopen, maar bevroren vis.

(…)

Het Vistaproces nam op de eerste zittingsdag gelijk een opvallende wending: in het verdachtenbankje zat Jelena N. met wie de IJmuidense hoofdverdachte Freek de K. al vijftien jaar een buitenechtelijke relatie en een dochter heeft. 

Jelena wordt verdacht van het witwassen van een BMW. Ze vertelde gisteren te weten dat Freek zijn geld verdient met onroerend goed en horeca. Ze ging geregeld mee met Freek bij ontmoetingen met vrienden en familie. 

(…)’

Meer in de IJmuider Courant/ Noordhollands dagblad.

Eerdere berichten:

Weer Colombiaan uitgeleverd naar NL (update) 

Laatste Vista-verdachte ingerekend

De infiltranten en de visboer.