Eerste doodstraf met fentanyl voltrokken

In de Amerikaanse staat Nebraska is dinsdag voor het eerst een ter dood veroordeelde gevangene met de zeer sterke pijnstiller fentanyl geëxecuteerd. Illegaal gebruik van fentanyl zorgt in de Verenigde Staten momenteel voor ongeveer 20.000 doden door overdoses.

Prince

Ook popmuzikant Prince kwam hierdoor enkele jaren geleden om het leven. Carey Dean Moore kreeg de doodstraf omdat hij in 1979 twee taxichauffeurs om het leven bracht. Het was de eerste executie in Nebraska in 21 jaar. In 2015 stemde kiezers in de staat ervoor de doodstraf opnieuw in te voeren.

De dosis fentanyl werd aan Moore toegediend samen met vier andere medicijnen, onder meer een spierverslapper, om het hart van Moore tot stilstand te brengen. De Duitse producent van één middel verloor maandag een proces waarin werd geëist het gebruik van dat middel bij de executie te verbieden.

Getuigen zeiden dat de executie voorspoedig en snel verliep. Afgelopen jaren is in de VS commotie ontstaan nadat executies middels injectie van verschillende cocktails mislukten of lijden veroorzaakten.

Broertje

Moore zei in zijn laatste woord niets te willen toevoegen aan zijn eerdere verklaring waarin hij zei ‘vreselijk spijt’ ervan te hebben zijn toen 14-jarige broertje in zijn daden te hebben betrokken. Ook maakte hij zich sterk voor het lot van onschuldigen die momenteel toch wachtten op voltrekking van hun doodvonnis.

Paars

Voor zijn executie werd Moore vastgebonden op een brancard. Hij draaide zijn hoofd naar enkele getuigen die hij had uitgenodigd aanwezig te zijn en maakte met zijn mond de beweging van de woorden ‘I love you’. Toen sloot hij zijn ogen, ademde zwaar en kuchte nog even. Daarna lag hij stil terwijl zijn gezicht langzaam paars werd.

Zie ook:

Executie met fentanyl uitgesteld

Amerikaanse staat: doodstraf door vergassing

Vrijwel geen fentanyl-gebruik in Nederland

China vertikt het drugsverdachten op te pakken (VIDEO)