Eerste doodstraf voor racistische moord

In Amerika is voor de eerste keer een blanke man ter dood veroordeeld, voor een moord op een zwarte man. De 53-jarige Mark James Asay bracht in 1987 twee personen om het leven.

Motief

In de Amerikaanse staat Florida is de Asay geëxecuteerd voor de moord op twee mannen in Jacksonville. Dit schrijft De Telegraaf vrijdagmorgen. De twee slachtoffers werden op dezelfde dag om het leven gebracht, bij twee verschillende incidenten, schrijft de krant. Asay zou racistische motieven hebben gehad bij een van de twee moorden. Volgens eerdere berichtgeving in de krant Tampa Bay Times had de laatste advocaat van Asay eerder succesvol uitstel van executie aangevraagd voor zijn cliënt, omdat zijn dossier onvindbaar was.

Blanke man

Het is de eerste keer sinds de herinvoering van de doodstraf in 1979 dat een blanke man ter dood wordt gebracht voor de dood van een zwarte man. Sinds de herinvoering werden 93 mensen geëxecuteerd, waaronder twee vrouwen. Bij de executie maakte men gebruik van een nieuw medicijn, om de verdachte onder verdoving te brengen. Het veelgebruikte midazolam is steeds moeilijker te verkrijgen sinds de producenten het niet meer willen verkopen voor gebruik bij executies.

Advies van jury

In Florida loopt parallel aan deze zaak al een tijdje een juridische discussie over de vraag of jury’s wel genoeg inbreng hebben gehad in de uitspraak van de terdoodveroordelingen in die staat. Het Hooggerechtshof in de V.S. heeft in een eerdere uitspraak geoordeeld dat rechter alleen de doodstraf mogen geven, als hij hiervoor het advies van een jury heeft gekregen. Mocht deze uitspraak overeind blijven in Florida, dan kan dit met terugwerkende kracht gevolgen hebben voor alle uitgesproken veroordelingen tot de doodstraf tot nu toe, schrijft dezelfde Tampa Bay Times.