Ex-korpschef krijgt hartinfarct

De voormalige eerste korpschef van de Nationale Politie heeft tijdens zijn vakantie een hartinfarct gekregen. Dinsdag worden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar corruptie bij de politie, waarin ook zijn rol wordt belicht.

Opzet

Gerard Bouman was van januari 2013 tot februari 2016 de zogenaamde Eerste korpschef van de pas gevormde Nationale Politie. Hij was eerder ook verantwoordelijk voor de opzet van de organisatie, die jaren langer duurde dan gepland, en inmiddels formeel tot een einde is gebracht.

Verspilling

Bouman legde zijn functie als eerste korpschef in maart 2016 neer. In de zomer werd hij meegenomen in een onderzoek naar verspilling van belastinggeld bij de centrale ondernemingsraad van de politie (COR). Hij zou een budget van 1,6 miljoen hebben geaccordeerd, en 4000 euro hebben geleend aan de voorzitter van die COR. Bouman erkende dit, maar gaf ook aan dat er geen ‘kwade opzet’ in het spel is. Hij zou in ruil voor dit geld geen steun van de ondernemingsraad voor zijn plannen hebben gekocht.

Uitslag corruptieonderzoek

De gezondheidsproblemen van Bouman vinden plaats in de week voor de uitslagen van het grote onderzoek naar corruptie bij de politie, door de commissie Ruys. De resultaten daarvan worden komende dinsdag bekendgemaakt. Ook de rol van Bouman zal hierin worden toegelicht. Eerder dit jaar weigerde Bouman nog langer met de commissie te praten. Hij vond de commissie vooringenomen. De Telegraaf schreef vrijdag dat de commissie ‘geen bewijs voor omkoping’ door de politiebaas zou hebben gevonden. Bronnen ‘rond het onderzoek’ zouden dit hebben gemeld.

Verward

Tijdens de moeizaam verlopende politiereorganisatie overleed de vrouw van Bouman aan een hersenbloeding, in 2015. De relatie tussen Bouman en zij vrouw Heleen was op een bijzondere manier tot stand gekomen. In 1989 stak een verwarde man op het metrostation Zuidplein drie vrouwen dood, en verwondde hij Bouman’s later echtgenote ernstig. Hij was de officier van Justitie in haar zaak, en de twee werden verliefd op elkaar.

De 64-jarige Bouman is in de Verenigde Staten in een ziekenhuis opgenomen. Over zijn toestand is niets bekend, meldt de politie zondag.