Eerste legale wiet in Colorado

In de Amerikaanse staat Colorado is sinds 1 januari voor het eerst legale wiet te koop in winkels. Er zijn ongeveer dertig winkels waar de drugs op die dag in de verkoop is gegaan. Colorado heeft, net als de staat Washington, besloten om wiet te reguleren. in Washington zal later dit jaar de legale verkoop beginnen.

In totaal zijn 136 vergunningen afgegeven om wiet te verkopen. De meeste van de winkels staan in Denver. Daarnaast mag er niet in heel Colorado worden verkocht: sommige gemeenten hebben besloten helemaal geen vergunningen af te geven omdat ze het niet met de regelgeving eens zijn.

In de VS was al in twintig staten medicinale cannabis toegestaan, waaronder in Colorado en Washington. In 2012 stemden de inwoners van deze staten in een referendum over de legalisering van wiet. Het voorstel werd aangenomen. Onder de federale wet van Amerika is de drugs nog altijd illegaal.

 

In Colorado zal wiet onder vergelijkbare voorwaarden worden verkocht als alcohol. Inwoners vanaf 21 jaar oud zullen een Engelse ounce, zo'n 28,35 gram, kunnen kopen. Kopers die niet in de staat wonen, zullen maximaal de helft van dat gewicht kunnen kopen.

De drugs mag alleen gerookt worden in besloten ruimten met toestemming van de eigenaar. Ook zullen de belastingen vergelijkbaar zijn met alcohol, waardoor de regulering waarschijnlijk miljoenen op gaat leveren.