Alle coffeeshops Maastricht dicht (UPDATE)

Uit protest tegen het beleid rond de invoering van de wietpas zijn alle coffeshops in Maastricht dinsdag dicht gegaan. Coffeeshophouders in het zuiden van het land mogen vanaf 1 mei geen drugs meer verkopen aan buitenlanders. Gemeente Maastricht heeft op de eerste dag al een schriftelijke waarschuwing gegeven aan een coffeeshop, die wel even open was. Er zouden buitenlanders zijn toegelaten en de shop heeft geen ledenlijst. 

Burgemeester Hoes zei op een persconferentie woedend te zijn. ‘Ik had niet gedacht dat de coffeeshophouders zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving’, zei Hoes.

De invoering van de zogenaamde wietpas heeft al voor veel commotie gezorgd.

Vorige week verloren de coffeeshophouders nog een kort geding over de invoering van de wietpas, maar sommigen gaven meteen aan dat ze toch aan buitenlanders blijven verkopen, om zo een proces uit te lokken.

Coffeeshophouder Marc Josemans, die de eerste officiële waarschuwing kreeg, zegt in De Telegraaf dat hij gewoon door blijft gaan met de verkoop van drugs aan buitenlanders. Hij krijgt tot woensdag de kans om zijn zaken op orde te krijgen, anders moet hij een maand dicht van de gemeente Maastricht. Naar eigen zeggen heeft hij dan een reden om naar de rechter te stappen.

Ondanks dat het kabinet gevallen is, gaat het beleid omtrent de invoering van de wietpas gewoon door. Dat heeft demissionair minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tegenover NU.nl gezegd. Opstelten zegt in het interview dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is en dat de rechter het heeft goedgekeurd.

Uiteindelijk zal de wietpas dus in heel Nederland worden ingevoerd.

Alles over de invoering van de wietpas