Eerste zitting hoger beroep Holleeder formaliteit (UPDATE)

De pro forma-zitting in de zaak tegen Willem Holleeder in hoger beroep is woensdag helemaal niet inhoudelijk. Holleeder, noch zijn advocaten zullen aanwezig zijn. De zaak wordt niet zoals gepland op Schiphol maar in een van de zittingszalen van het gerechtshof Amsterdam op IJdok gehouden.

Regiezitting

Die wijziging komt omdat Willem Holleeder niet aanwezig zal zijn en beveiliging dus niet noodzakelijk. De behandelend raadsheren (voorzitter R.P. den Otter, H.S.G. Verhoeff en R. Kuiper) komen samen in een formele zitting omdat in de wet staat dat iedere drie maanden rechters verplicht de stand van zaken in een lopende strafzaak moeten kijken.

Naar verwachting komt het in het najaar tot een regiezitting waarin het hof zal inventariseren hoe de zaak inhoudelijk verder zal moeten worden behandeld. Holleeder is tot levenslang veroordeeld voor het opdracht geven voor vijf liquidaties.

Kritisch

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz hebben al wel hun “appèlschriftuur” ingediend met hun standpunt over hoe het onderzoek moet verlopen. Daarin leveren ze ook kritiek op de werkwijze van de rechtbank die in hun ogen bevoordeeld was en niet inhoudelijk heeft willen kijken naar het materiaal dat de advocaten ter tafel hadden gebracht.

De advocaten zijn met name kritisch over het feit dat de rechtbank alles wat Holleeder’s zussen Astrid en Sonja hebben verteld voor waar heeft aangenomen en juist alles dat zij en Holleeder hier tegenover stelden geheel terzijde schoven. Zie hier het persbericht van de advocaten.

Zie ook:

Hoe de rechtbank vijf liquidaties bewezen acht (UDPATE2)