Eigenaar beschoten panden werd verdacht van poging doodslag

Mohammed B., de eigenaar van het beschoten pand aan de Johan Huizingalaan, is tweemaal vervolgd voor gewelddelicten en bedreiging. Hij was verdachte van een poging tot doodslag in Amsterdam. Dat blijkt uit rechtbankstukken die Crimesite heeft ingezien. Ook werd hij vervolgd voor een bedreiging in Loosdrecht.


B. is eigenaar van schoonmaakbedrijf HBS dat aan de Johan Huizingalaan is Amsterdam is gevestigd. Afgelopen weekend werd er een niet-ontploft explosief aangetroffen en werd er met 27 kogels op de gevel geschoten.

Zware mishandeling

Op 29 oktober 2006 speelde zich een incident af in Amsterdam Oud-West. Mohammed B. en zijn broer Soufyan reden naar een restaurant in de Ten Catestraat. Ze spraken daar met de eigenaar van het restaurant, waarna ruzie en een vechtpartij  ontstond. Tijdens de daaropvolgende worsteling werd er met een bijl en een metalen staaf geslagen, waardoor de restaurant-eigenaar zwaar letsel opliep. Onduidelijk is wie de wapens meegenomen had en wie de eerste klappen uitdeelde, beide partijen gaven elkaar de schuld. De rechtbank veroordeelde Mohammed B. tot een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken.

Ik schiet je dood

In 2012 was het opnieuw raak in Loosdrecht. Mohammed B. bedreigde het slachtoffer daar met de woorden ‘kom naar buiten, ik schiet je dood’. B. moest daarvoor voor de politierechter verschijnen. Het is niet bekend of dat tot een veroordeling heeft geleid.

Onroerend goed

De 36-jarige Mohammed B. is eigenaar van een reeks panden in Amsterdam (Nieuw) West. In één van zijn panden zit het bedrijf Tanjab Holding, uitbater van broodjeszaak Tropicana in de Jan Evertsenstraat. Daar werd woensdag een handgranaat aan de deurklink gevonden.

Geruchten

Burgemeester Halsema bezocht gisteren de Johan Huizingalaan, waar het schoonmaakbedrijf van Mohammed B. is gevestigd. Daarna besloot zij HBS te sluiten  omdat zij ‘op basis van het eerste onderzoek van de politie daartoe voldoende aanleiding zag’. Mogelijk heeft dat te maken met onbevestigde berichten, die onder meer bij Crimesite binnenkwamen, dat leden van de familie B. verwikkeld zou zijn in een conflict over gestolen blokken drugs.

Crimesite belde Korvinus, van Roy & Zandt, het advocatenkantoor  van Mohammed en Soufyan B. voor commentaar, maar de raadsman van B. is op vakantie, waar hij niet gestoord wenst te worden. De politie wil niet reageren op de geruchten die in het milieu en andere media de ronde doen.