Eigenaar voetbalclub liet museum beroven

Het Westfries Museum in Hoorn is in 2005 beroofd in opdracht van een vermogende voetbalclubeigenaar in Kiev. Dat heeft het Oekraïnse dagblad Vesti geschreven op basis van informatie bij de geheime dienst SBU. Bij die roof verdwenen 24 Hollandse Meesters. Onlangs bleek een aantal doeken waarschijnlijk in de Oekraïne te zijn.

Politie-functionaris

De opdrachtgever, die de werken op zou hebben geslagen in zijn appartement in Kiev, is niet bij name genoemd in de krant. In het appartement deed een speciale eenheid van de politie een inval en werden de doeken meegenomen. Een betrokken hoge politie-functionaris uit Kiev liet volgens de bronnen verschillende doeken jarenlang in de achterbak van zijn auto liggen. Hij zou twee schilderijen aan zijn superieuren cadeau hebben gedaan bij wijze van zwijggeld. Pogingen om de kunst op de zwarte internationale kunstmarkt te slijten mislukten.

Geen onderzoek

Nadat president Janoekovitsj was afgezet nam de politiebaas de schilderijen mee naar Lugansk. Daarna kreeg een ultranationalistische gevechtsmilitie de doeken in handen. De Telegraaf onthulde eind vorig jaar dat deze militie voor de 24 topwerken vijf miljoen euro eiste. De bronnen van Vesti bij de SBU stellen dat er momenteel geen serieus onderzoek wordt gedaan naar de zaak.