Eigenaar Yab Yum opnieuw opgepakt UPDATE

De nieuwe eigenaar van Yab Yum, Chris Kraijpoel, is aangehouden in een witwasonderzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag. K. was al veel langer verdachte in dat onderzoek. K. is vrijgesteld van vervolging inzake de moord op vastgoedhandelaar Peter Petersen. K. is verdacht van witwassen en financieren van drugshandel, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

K. is op 15 juni 2010 aangehouden voor de moord op Petersen. Dezelfde dag gingen 200 rechercheurs van de Nationale Recherche en de FIOD zestien woningen en drie bedrijven binnen van dertien verdachten. Dat onderzoek stond los van de het onderzoek naar de moord op Petersen op  3 maart 2009 bij hotel Jan Tabak in Bussum. 

Ook de woning en het kantoor van K. zijn op 15 juni 2010 doorzocht. K. was verdacht van witwassen van criminele winsten, ‘een groot aantal verdachte financiële transacties, de financiering van hennepkwekerijen en de internationale handel in cocaïne’, aldus het persbericht van het OM destijds.

In de loop van 2010 is K. weer op vrije voeten gesteld en hij kreeg in april van dit jaar een kennisgeving van niet verdere vervolging in de zaak Petersen.

Advocaat Marnix van der Werf is ‘erg verbaasd’ over de aanhouding van K. ‘Hij heeft zich het afgelopen jaar meerdere malen aangeboden om te worden verhoord. Zijn gehele administratie is in beslag genomen. Hij heeft aangeboden uitleg te geven over de stukken en de transacties die daarin te vinden zijn. Daar is niet op gereageerd door het Openbaar Ministerie.’

Zijn er nu nieuwe feiten in het onderzoek aan het licht gekomen?

Van der Werf: ‘Ik mag over het onderzoek helaas niets zeggen. Ik moet het erop houden dat we verbaasd zijn over het feit dat nu deze aanhouding plaatsvindt.’

Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket, zegt: ‘Het onderzoek loopt al enige tijd en heeft nu bepaalde resultaten opgeleverd. Daarmee willen we de verdachte nu confronteren. Daarom is hij aan gehouden voor verhoor.’

Gaat dit onderzoek nu ook nog steeds over financiering van cocaïnehandel en hennepkwekerijen?

Advocaat Van der Werf: ‘Laat ik zeggen dat ik witwassen een goede schets vind van wat er nu voor ligt.’  

De woordvoerder van het landelijk parket zegt dat K. nog altijd wordt verdacht van ‘financiering van hennep- en cocaïnehandel’ en van witwassen van criminele gelden.

Vorig jaar is in de zaak K. beslag gelegd op een vastgoedportefeuille die bestaat uit enkele tientallen panden, op dure personenauto’s, horloges en kunst. Dedoorzoekingen vonden plaats in Soest, Baarn, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Heusden, Almere, Weesp, Nieuwegein, Purmerend, Meppel en Loosdrecht.

Chris K. beëindigde eerder dit jaar een conflict over de verkoop van de Yab Yum-panden aan het Amsterdamse Singel. De club zou volgens K. volgend jaar weer openen met een nieuwe exploitant. Het is onbekend of de gemeente Amsterdam inmiddels een exploitatievergunning had afgegeven.

Zie ook:

Sekshuis Yab Yum gaat weer open

Kraijpoel verdachte-af Petersen-moord