‘Eigenaren fruitbedrijf bedreigd om mislukt cocaïnetransport’

De eigenaren van het Hedelse groente- en fruitbedrijf De Groot zijn ernstig bedreigd nadat er in mei op hun bedrijf een onderschepte lading cocaïne in beslag is genomen. Dat bleek donderdag op een pro forma-zitting tegen twee verdachten. De twee blijven in ieder geval tot december vastzitten.

Bananen

Volgens De Gelderlander zijn ze in de periode eind mei tot begin juni zijn ze in sms’jes bedreigd als ze niet 1,2 miljoen zouden betalen als vergelding voor de cocaïne. Op het bedrijf was in een container met bananen 400 kilo cocaïne gevonden. Een willekeurige medewerker van het bedrijf zou worden geliquideerd, zo was de boodschap. Als ze politie zou worden ingelicht dan zou tot geweld worden overgegaan.

De eigenaren van de fruithandel zijn aangeslagen door de bedreigingen, zo zei hun advocaat ter zitting, en ze worden tot op de dag van vandaag beveiligd.

Verdachte activiteiten

De verdachten van 32 en 34 jaar hebben geen verklaring afgelegd. Justitie vermoedt dat er zeker één onbekende betrokken was bij de vermeende poging tot afpersing en de bedreigingen. Ten tijde van de inbeslagname waren er verdachte activiteiten van een auto rond het bedrijf gezien.

Er is al vaker cocaïne bij het bedrijf gevonden in fruittransporten uit Zuid-Amerika. Ook zijn er in maart gewapende mannen aangehouden in de buurt van het bedrijf.