Einde Passage niet voor lente 2016

Het Openbaar Ministerie wil de resultaten van lopend onderzoek naar Willem Holleeder niet aan het dossier van de verdachten in het hoger beroep van het Passage-proces toevoegen. Dat hebben de advocaten-generaal Frits Posthumus en Cynthia de Jong vrijdag aan het gerechtshof laten weten.

Door @Wim van de Pol

Volgens het Openbaar Ministerie loopt er buiten het Passage-proces momenteel opsporingsonderzoek naar Holleeder naar aanleiding van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros. Holleeder wordt verdacht van deelnemen aan een criminele organisatie waar ook de Passageverdachten Dino Soerel en Ali A. voor terechtstaan.

Nieuw onderzoek

De recherche onderzoekt betrokkenheid van Holleeder bij de moorden op onder meer Kees Houtman, Thomas van der Bijl en Cor van Hout. Advocaat-generaal Posthumus vermelde daarnaast dat er nieuw onderzoek gedaan wordt naar de moorden op Cor van Hout en op Nedim Imaç. Ook over die onderzoeken kan pas op termijn informatie in het Passage-dossier worden ingebracht, mits dat niet strijdig is met het onderzoeksbelang.

Verificatie

De recherche doet ook apart verificatie- en falsificatie-onderzoek naar aanleiding van de verklaringen van Ros. Zo wordt opnieuw gekeken naar bestaande moorddossiers, naar kentekens en locaties die Ros heeft beschreven en naar zendmastgegevens van gsm’s. De recherche is verder nog bezig met onderzoeken die het OM niet heeft benoemd. Mogelijk zijn dat weer andere moordonderzoeken en onderzoek naar de mysterieuze Willem de Glazenwasser die Ros een rol toedicht bij de liquidatie van Cor van Hout.

2016

Nico Meijering, de advocaat van Dino Soerel en Ali A., wil dat alle genoemde en niet bij name genoemde onderzoeken aan het dossier worden gevoegd. Volgens hem zijn die relevant voor de verdenking dat Soerel en A. lid waren van een criminele moordorganisatie. Tegelijk zijn die gegevens van belang om de betrouwbaarheid van Fred Ros te toetsen. Zowel het OM als Nico Meijering willen Fred Ros snel horen. Het Openbaar Minsterie zei te voorzien dat eind volgend jaar het requisitoir in het hoger beroep kan plaatsvinden en de uitspraken in het voorjaar van 2016.

Zie ook:

Ros bedreigde familie Alex de B.

Ros en La Serpe tegenstrijdig over Cor van Hout

Fred Ros: ‘Als je gaat babbelen, ga je er aan’