Einde Passage of nog een nieuwe kroongetuige?

In het hoger beroep tegen Dino Soerel in het Passage-proces houdt de voorzitter van het gerechtshof rekening met een requisitoir dit najaar. Maar advocaten van Soerel zeiden bang te zijn dat het Openbaar Ministerie deze zomer met nóg een kroongetuige tegen Soerel zal komen.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie heeft in ieder geval aangekondigd nog een nieuwe analyse van de telefoons van Dino Soerel te gaan doen en ook een ‘finale zoekslag’ in de systemen naar aanleiding van de laatste verhoren van Ros. Dit tot enige wrevel van de advocaten van Soerel.

‘Er is geen bewijs te vinden tegen Soerel’, verzuchtte advocaat Nico Meijering.

Maar zijn wel mensen die het belang van het Openbaar Ministerie zien en in eigen belang tot een getuigen-deal willen komen door een valse getuigenverklaring neer te leggen, zo is zijn gedachtengang.

Doorslag

Vrijdag werd verder gepleit over een eindeloze reeks details uit de verklaringen van Ros, die niet zouden kloppen. Schijnbare futiliteiten, die toch aan het einde van de rit de doorslag kunnen geven in het eindoordeel van het gerechtshof over de geloofwaardigheid van de belastende verklaringen van kroongetuige Fred Ros, en over een levenslange straf voor Soerel.

Huis van bewaring

Eén van de details is door de politie afgevangen gesprek in het huis van bewaring tussen Ros en zijn vriendin. Ros zegt:

Als ze Willem nu gaan aanpakken dan gaat Dino ook, dan is er geen redden meer aan.

Dit gesprek is opgenomen in maart 2007, tijdens het eerste bezoek van zijn vriendin aan Ros na ruim een half jaar isolatie. Volgens het Openbaar Ministerie en Ros zelf besprak hij hier Dino Soerel in het kader van de criminele organisatie die moorden liet plegen. Dino Soerel zei ter zitting dat het waarschijnlijk over de afperszaak van Holleeder ging, die toen groot in het nieuws was.

Bodempje leggen

Fred Ros zat sinds augustus 2006 vast voor de moord op Thomas van der Bijl. Er lag ook al stevig bewijs tegen hem. Nico Meijering wees op de mogelijkheid dat een berekenende Ros in maart 2007 ‘al zijn knopen aan het tellen was’ en speculeerde op onderhandelingen met het Openbaar Ministerie over een kroongetuige-deal.

Hij wilde misschien een ‘bodempje leggen’, zei Meijering, en al ‘spannend praten’ over mensen als Holleeder en Soerel om zich zo aantrekkelijk te maken als getuige. Volgens Meijering wist Ros zeker dat zijn gesprekken tijdens zijn eerste bezoek zouden worden afgeluisterd. En toeval of niet: in dezelfde maand maart stuurde Ros’ toenmalige advocaat een brief aan het Openbaar Ministerie met de strekking dat Ros wel bereid zou kunnen zijn over een deal te onderhandelen. Een deal die overigens pas zou worden gesloten in 2013.