Einde Zandpad-prostitutie definitief

De Raad van State heeft dinsdagochtend bepaald dat de gemeente Utrecht in 2013 de vergunningen voor de seksboten aan het Zandpad volgens de regels heeft ingetrokken. Dat meldt het AD.

Mensenhandel

Raamexploitant Wegra had het besluit van de gemeente tot aan de hoogste bestuursrechter in Nederland aangevochten. Twee andere exploitanten vochten het besluit van toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen niet aan, ze sloten hun boten al in het voorjaar van 2013. In juli van dat jaar trok de gemeente de vergunning van Wegra in. Wegra had de meeste boten aan het Zandpad.

Reden om de vergunning in te trekken was dat exploitanten volgens de gemeente te weinig deden om mensenhandel en misbruik van vrouwen tegen te gaan. De Raad van State is het daarmee eens. Ze hadden signalen van mensenhandel moeten waarnemen, vindt de Raad.

Aan de wal

Gemeente en prostituees in Utrecht werken samen aan heropening van de ramen in de traditionele rosse buurt bij de Hardebollenstraat (zijstraat van de Voorstraat). Mogelijk gebeurt dat dit jaar al. Aan het Zandpad moet een geheel nieuw prostitiegebied komen, aan de wal en niet meer op het water.

Illegale prostitutie is in Utrecht sinds de sluiting van de woonboten en de Hardebollenstraat toegenomen:

Illegale prostitutie neemt toe in Utrecht

Prostituee van seksclub naar caravan

‘Bordelen sluiten is ogen sluiten’

Roemeen aangehouden in mensenhandelonderzoek