Eindhoven dreigt Satudarah met dwangsommen

De gemeente Eindhoven dreigt de motorclub Satudarah met dwangsommen omdat het clubhuis op industrieterrein De Hurk niet overeenkomt met het bestemmingsplan en de algemene plaatselijke verordening. Als het clubhuis langer open blijft, moet Satudarah per week vijfduizend euro gaan betalen. Satudarah heeft een kort geding aangespannen.

Maandagochtend dient de rechtszaak bij de rechtbank in Den Bosch. Het pand wordt officieel gehuurd door de vereniging voor hulpgoederen aan de Molukken.

De gemeente zegt dat bij een controle echter bleek dat het wordt gebruikt als clubhuis. 'Uit de kleding van de bezoekers en inrichting van het pand is af te leiden dat het gaat om Satudarah Eindhoven', schrijft de gemeente. In het clubhuis zou sprake zijn van horeca-activiteiten. Daarmee wordt het bestemmingsplan en de algemene plaatselijke verordening geschonden.

De vereniging is ook door de gemeente aangeschreven. De gemeente verwijt de vereniging dat het pand dat het huurt, als clubhuis laat gebruiken.

De motorclub ontkent echter tegenover Omroep Brabant dat het pand wordt gebruikt als clubhuis. 'Wij hebben geen clubhuis', zegt voorzitter Guus Pronk. 'Veel van onze leden komen regelmatig omdat we lid zijn van de vereniging voor hulpgoederen aan de Molukken. Wat maakt het dan uit wat voor kleding wij dragen?'

Voorzitter Pronk zegt ook dat er geen sprake is van horeca-activiteiten. 'Er wordt niets verkocht, geen drank, geen eten. we nemen dat allemaal van huis mee', aldus Pronk tegen Omroep Brabant. 'Er is niet eens een kassa of biertap. Als er gasten zijn, geven we ze gratis ons eigen eten en drinken. Er wordt niets verkocht.'