Eindhovenaar overleden na politieschoten (UPDATE)

De man die de politie zaterdag neerschoot is woensdag aan zijn verwondingen overleden. De Rupert Lodovica (41) werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, en in coma gehouden. Familieleden gaan gerechtelijke stappen ondernemen tegen de agenten. In Assen vuurde een waarschuwingsschot af bij een aanhouding van een spookrijder.

In Eindhoven kwamen de agenten af op een melding van een knokpartij. Twee mannen waren met elkaar op de vuist gegaan. Een van hen haalde een scherp voorwerp tevoorschijn toen de agenten kwamen, en liep daarmee af op een agente. Een collega heeft toen een schot afgevuurd.

‘Noodweer of niet, buiten proportioneel’

De kogels raakten zijn lever en zijn luchtwegen. Een van de kogels zit nog vast in zijn luchtweg, en kan niet zomaar worden verwijderd. Zijn advocaat stelt tegenover Omroep Brabant dat zijn cliënt veel bloed heeft verloren. De man wordt in coma gehouden en ligt op de intensive care.

Het is maar de vraag of de man nog wakker wordt. Volgens de advocaat is zijn lever zwaar aangetast, en heeft de ander zijn hart op een haar na gemist. ‘Dat is buitenproportioneel’, aldus de advocaat. ‘Noodweer of niet, deze agenten zijn opgeleid om zorgvuldig met een vuurwapen om te gaan. Dat zie ik hier niet gebeuren.’

Buurtbewoner filmde

De familie van de man gaan gerechtelijke stappen ondernemen, omdat de man op twee cruciale plekken van zijn lichaam is geraakt. De Rijksrecherche doet, zoals altijd als er door politieagenten wordt geschoten, onderzoek naar de schietpartij.

De man was een bekende van de politie. Hij zou net een paar dagen op vrije voeten. Hij was eerder veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van een agent.

Buurtbewoners filmden de schietpartij. Bekijk hieronder de beelden.

Waarschuwingsschot in Assen

Ook in Assen heeft de politie een schot gelost bij een aanhouding. Een man zonder rijbewijs reed tegen de richting in op de N33 en A28. Hij reageerde niet op signalen van de politie, die hem kwijtraakte.

Later kwamen de agenten hem weer tegen in Assen. Na een achtervolging wisten de agenten hem te laten stoppen. Toen de man niet wilde uitstappen, is een waarschuwingsschot gelost. De man heeft waarschijnlijk drugs gebruikt en was dronken. Hij zit nog vast voor verhoor.