Eis: 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs in zaak Romy

Het Openbaar Ministerie heeft 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de 14-jarige Brian N. uit Lunteren die verdacht wordt van het verkrachten en de dood van zijn schoolgenote Romy, ook 14 jaar. Het is de maximale straf die de jongen kan krijgen. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats. 

In de regel zijn ouders van een minderjarige verdachte verplicht de zitting bij te wonen. Ouders van een slachtoffer mogen er (deels) bij zijn.

De jongen heeft bekend Romy te hebben misbruikt en gedood. De twee kenden elkaar van de Donnerschool, een instelling voor speciaal onderwijs in Barneveld.

Romy, afkomstig uit Hoevelaken, verdween op 2 juni van dit jaar toen ze van school naar huis fietste. Enkele uren later werd ze door een voorbijganger in een sloot in een natuurgebied bij Achterveld gevonden. De 14-jarige jongen  werd een paar dagen later opgepakt.

Savannah

De verdwijning en dood van Romy zorgden voor grote commotie, omdat vrijwel gelijktijdig de 14-jarige Savannah uit het nabijgelegen Bunschoten verdween. Haar lichaam werd enkele dagen later gevonden in het water bij een industrieterrein. Een 16-jarige jongen uit Den Bosch zit hiervoor vast.