Eis: 10 jaar om wraakmoord

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar celstraf geëist tegen twee verdachten die worden verdacht betrokken te zijn bij de dood van Soerenderpersad Birtantie. De 45-jarige Hindoestaan werd in 2011 gevonden in de Weespertrekvaart bij Diemen. Bij het slachtoffer werden allerlei spullen, zoals een kokosnoot, een handspiegeltje en zaden, gevonden.

De politie denkt dat die spullen onderdeel zijn van een offer, maar justitie heeft die theorie losgelaten en denkt dat de moord een wraakactie was. Er zijn echter niet genoeg bewijs voor moord, en daarom zet het OM in op doodslag.

Keel dichtgeknepen

Getuigen zagen op 13 juni 2011 hoe het lichaam van Birtanatie door een man en een vrouw in de Weespertrekvaart werd geduwd. Daarop werden duikers van de brandweer het water ingestuurd. Die vonden alleen de doek met de merkwaardige spullen. Vier dagen later werd het lichaam alsnog gevonden.

De verdachten zijn een 70-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Almere. Volgens justitie hebben de twee de keel van het slachtoffer dichtgeknepen en is zijn lichaam vervolgens in het water gedumpt. De twee zouden urenlang met het slachtoffer hebben rondgelopen om een geschikte plaats te vinden om het lichaam te dumpen.

Relatieproblemen met broer

De vrouw zou een relatie met de broer van Birtanatie hebben gehad. De vrouw was bang dat haar ex een nieuwe relatie had in Suriname, waar hij naartoe was vertrokken. Volgens justitie wilde de vrouw daarom wraak nemen op de familie van haar ex-vriend. De mannelijke verdachte is een bekende van haar.

De vrouw verklaarde eerder voor de rechter dat de man dronken was en aan de waterrand ging plassen. Hij is toen in het water gevallen, en is verdronken omdat de man niet kon zwemmen.