Eis 10 jaar voor 8000 kilo

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen variërend van acht tot tien jaar geëist voor de invoer van 8.000 kilo cocaïne. Twee mannen van 32 en 42 jaar uit Rotterdam hoorden een gevangenisstraf van tien jaar tegen zich eisen. Tegen een 46-jarige man uit Waalwijk eiste de Officier van Justitie 8 jaar gevangenisstraf.

Allen worden verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen en de invoer van een van de grootste drugsvangsten ooit in Europa gedaan. 'Een dergelijk transport is niet je eerste transport. Criminelen die zich bezig houden met de import van een dergelijke grote partij cocaïne moeten wel eerder cocaïne geïmporteerd hebben' aldus de officier van justitie.

Antwerpen

Het drugstransport kwam op 8 oktober 2012 aan in de haven van Antwerpen. Aan boord van een vrachtschip dat afkomstig was uit Ecuador. Het schip vervoerde onder meer containers met fruit. Een van de containers was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer.

Bananen

Bij controle door de Belgische douane bleek dat onder de lading bananen rechthoekige pakketten cocaïne verstopt lagen. In totaal werden er 6985 pakketten geteld met een gewicht van 8032 kilo. De vangst van 8000 kilo cocaïne is tot zover bekend de op een na grootste vangst ooit in Europa gedaan. De straatwaarde bedraagt meer dan een half miljard euro.

Voorwaardelijk

Tegen een 48-jarige man uit Rotterdam eiste de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van twee jaar. Voor drie andere betrokken verdachten vroeg de Officier vrijspraak. De zaak gaat morgen verder met het pleidooi van de advocaten.