Eis: 12 jaar voor dodelijke schoten bij AMC

Dinsdag heeft de officier van justitie twaalf jaar cel geëist tegen de 21-jarige Adel de R. uit Amsterdam. Hij zou op 10 oktober 2016 op de Meibergdreef, vlak voor het AMC in Amsterdam Zuidoost, de 24-jarige Isilnando Kammeron (24) hebben doodgeschoten.

Tweede verdachte

Kammeron overleed kort na de schoten aan zijn verwondingen. De R. was met een groepje van waarschijnlijk zeven jongeren toen hij Kammeron beschoot met een Skorpion pistoolmitrailleur. Hij heeft zijn daad bekend. Een tweede verdachte (20) in deze zaak komt later dit jaar voor de rechter. De zaken van de andere vijf jongens die ervoor zijn aangehouden zijn wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Beelden

Snel na de schietpartij werd op grond van getuigenverklaringen een burgernet-actie gestart. Er waren beelden beschikbaar waarop het groepje jongeren – onder wie Adel de R. – zichtbaar was. Zij meldden zich niet nadat er in Opsporing Verzocht aandacht aan de schietpartij was besteed. Pas na lang recherchewerk volgden op 1 januari 2017 de eerste aanhoudingen.

Schoevendraaier

Volgens justitie bleek uit het onderzoek dat op die bewuste avond Kammeron in een snackbar ruzie had gekregen met een paar jongens. Even later ontstond er ook buiten de snackbar een opstootje waarbij Kammeron een van de jongens mogelijk met een schroevendraaier in zijn wang heeft gestoken. De R. zou zich pas nadat die jongen was gestoken bij het groepje hebben gevoegd. Even later rende De R. op het slachtoffer af en schoot. Behalve de bekentenis zijn er ook diverse getuigenverklaringen die wijzen in de richting van De R. als de schutter. Op het wapen dat op de plaats van de schietpartij is aangetroffen zijn dna-sporen aangetroffen van de jongen die gestoken werd en van de verdachte.

Bang

De verdachte heeft verklaard dat hij bang was dat het later neergeschoten slachtoffer hem met een mes zou steken maar hij zegt geen mes te hebben gezien. De officier van justitie verklaarde dat er geen sprake is geweest van een noodweersituatie. De R. heeft verteld dat hij de pistoolmitrailleur bij een elektriciteitshuisje op straat heeft gevonden.

Zie de voorgaande berichten:

Moordenaar “Kwaaie” Kammeron weer voor rechter

Bekentenis in moordzaak Kammeron

Politie zoekt verdachte of getuige in moordzaak (VIDEO)

Verdachten dodelijke schietpartij A’dam-ZO vast

Afrekening op de stoep van AMC (UPDATE)