Eis: 13 jaar tegen Satudarah-president wegens afpersing

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond dertien jaar cel geëist tegen president Stephan P. (42) van Satudarah in Geleen. Het OM verdenkt hem van van witwassen, afpersen van vijf mensen, wapenbezit, vrijheidsberoving en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Broer

In 2015, 2016 en 2017 zou Stephan P. bezig zijn geweest met afpersen van vijf mensen in Geleen, Heerlen en Maasmechelen. Hij had een uitkering maar leidde een luxe leven en reed in dure auto’s. Justitie vindt witwassen van crimineel geld van bijna 77.000 euro bewezen.

Tegen Stephans 35-jarige broer Dirceu P. ligt er een eis van zeven jaar wegens afpersing en deelname aan een criminele organisatie. De derde verdachte, Henk N. (42) is lid van Satudarah Maastricht. Hij hoorde vier jaar cel tegen zich eisen wegens afpersing en vrijheidsberoving.

Opnameapparatuur

Stephan P. is samen met vier clubleden op 6 december 2017 gearresteerd. De politie luisterde het groepje al een tijdje af middels opnameapparatuur. Zeker dertig bijeenkomsten zijn zo vastgelegd. Tijdens een van die sessies, op 1 december 2017, zou een man zijn gegijzeld en afgeperst. Hij zou een Satudarah-lid hebben opgelicht met de opbrengsten van een wietplantage. De man die geen lid van Satudarah was kreeg twee weken de tijd om 50.000 euro te betalen.

P. heeft ter zitting de afpersingen ontkend. Wat betreft dreigingen met geweldsdelicten die hij op de opnames zou doen zegt hij dat die bedoeld waren als peptalk voor de leden.

Vorige maand hoorden zeven andere verdachten celstraffen eisen van drie tot elf jaar. Op 22 februari doet de rechtbank uitspraak in alle zaken.

Loontjes

Stephan P. was in 1997 betrokken bij het doodschieten van een cafebaas in Geleen. Hij kreeg toen als 21-jarige acht jaar cel. Hij kreeg dezelfde straf voor het doodslaan met anderen van Fer Loontjes tijdens het carnaval in Geleen in 2008. Nadat hij in 2012 vrijkwam begon hij met en paar anderen in Geleen een Satudarah-chapter.

Zie ook:

Satudarah dreigde met bloedbad’

Rechtszaak Limburgse Satudarah-leden