Eis: 13 jaar voor ‘shoarmamoord’ in 1999

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland heeft dinsdag 13 jaar cel geëist voor de zogenoemde shoarmamoord in Utrecht in 1999. Deze cold case kwam begin 2013 weer in het nieuws na een dna-hit. Verdachte Aydogan K. (37) zegt niets met de moord te maken te hebben.

Een medewerker van een shoarmazaak aan de Amsterdamsestraatweg  in Utrecht werd op 9 november 1999 dood aangetroffen in de zaak. Hij was door messteken om het leven gebracht en er was geld gestolen uit de kassa.

Match

Op verschillende plekken in de zaak werden bloedsporen aangetroffen. Daaruit kon een dna-profiel van een onbekend persoon worden vastgesteld. Deze werd toegevoegd aan de dna-databank.

Vervolgens werd de 37-jarige K. in 2011 veroordeeld voor een diefstal. In 2012 werd de afname van zijn celmateriaal bevolen, maar hij kwam niet opdagen. Enkele maanden later is hij alsnog aangehouden op luchthaven Schiphol. Na een dna-match met een spoor in de shoarmazaak is K. op 18 juni 2013 gearresteerd.

Schulden

Volgens het OM is K. verantwoordelijk voor gekwalificeerde doodslag op de medewerker van de shoarmazaak. Hij zou schulden hebben gehad en was op zoek naar geld. ‘Het slachtoffer moest dood zodat hij geld kon stelen’, aldus het OM. Verdachte heeft volgens justitie ook veel tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

K. ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.