Eis: 14 jaar en tbs voor dodelijke schoten

Tegen de 34-jarige Amsterdammer Glotwich S. uit Amsterdam heeft de officier van justitie dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 14 jaar en tbs met dwangverpleging geëist, voor het doodschieten van de 18-jarige Naoufal Mohammadi.

Sint Maarten

Dat incident vond plaats op 11 november 2016 tijdens het afruimen van de markt aan de Ten Katestraat in Amsterdam-West. S. raakte in een ruzie met twee broers die eigenaar zijn van waterpijpcafé Obba. Voorafgaand aan de schietpartij had de 34-jarige verdachte volgens het OM één van de twee broers proberen af te persen. De broers joegen S. naar buiten alwaar die zijn vuurwapen trok.

Buiten op straat vielen toen schoten waardoor passant Naoufal Mohammadi dodelijk werd geraakt. Het was de avond van Sint Maarten en er waren in drukke buurt ook nog veel kinderen op straat.

S. (alias Glotje) wordt ook verdacht van poging doodslag op de twee broers.

Dna

Er is op een pet en een bril die hij zou zijn verloren op de plaats delict dna gevonden. Dat dna komt overeen met dat van S.. Na een zoektocht hield de Franse politie hem in januari vorig jaar aan in Parijs, en hij zit sindsdien vast.

Beschermd

Hoewel S. niet meewerkte aan een onderzoek door gedragsdeskundigen naar zijn geestelijke gesteldheid ziet het OM wel aanleiding om naast de gevangenisstraf tbs te eisen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de samenleving beschermd moet worden tegen S..

In 2007 is hij wel door deskundigen onderzocht nadat hij een Nigeriaan had doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost. De psycholoog stelde toen vast dat S. zwakbegaafd is en antisociale trekken heeft. Een psychiater was het daarmee eens en stelde dat deze antisociale kenmerken al langer aanwezig moeten zijn.

Het Openbaar Ministerie gaat er daarom ook vanuit dat S. ook ten tijde van het lossen van de schoten gestoord was.

Zie ook:

‘Zware crimineel verdacht van doden Naoufel’