Eis: 15 jaar voor moord op vader

Tegen de 21-jarige Amsterdammer Mohammed C. (21) heeft de officier van justitie woensdag 15 jaar cel geëist. Hij zou zijn vader 28 maal hebben gestoken en zijn halsslagader hebben doorgesneden.

Bidden

De 74-jarige vader is op 28 augustus 2013 in hun woning aan de Derde Hugo de Grootstraat in Amsterdam-Westerpark overleden. C. was toen 18 jaar oud. Het Openbaar Ministerie gaat uit van moord. Op de avond van de dood van zijn vader, zou C. op internet naar filmpjes hebben gezocht en bekeken hoe je iemand met een mes kunt doden. Vervolgens heeft hij volgens het OM een mes gezocht en zijn vader, terwijl hij zat te bidden op zijn matje, de keel hebben doorgesneden zoals hij heeft gezien op de filmpjes. Hij heeft de messteken daarna toegebracht. De officier van justitie ziet als motief voor de moord problematiek over de seksuele geaardheid van Mohammed C. en geldproblemen.

Tram

C. heeft altijd ontkend dat hij zijn vader heeft gedood. Volgens eigen zeggen was hij bij een vriend rond het tijdstip van de moord maar de officier van justitie gelooft hem niet. De verdachte heeft verklaard dat hij op de bewuste avond rond 20.30 de tram had genomen, terwijl uit beelden van de tram blijkt dat hij er om 21.41 instapt.

Politieman

In het onderzoek is een politieman-infiltrant ingezet die zich in het huis van bewaring als medegevangene voordeed. Hij zocht contact met de vriend waar de verdachte zou zijn toen zijn vader werd gedood. Volgens de vriend heeft de verdachte gezegd ‘dat hij heeft gedaan wat gedaan moest worden’ op zijn vraag waarom de verdachte  zijn vader had vermoord. De vriend trok dit verhaal later bij de rechter-commissaris weer in, toen hem bleek dat de medegevangene een politieman was.

Bruutheid

In de strafeis houdt de officier van justitie rekening met de jonge leeftijd van de verdachte. Hij was 18 jaar toen hij zijn eigen vader zou hebben vermoord. Daarnaast zegt de officier ook rekening te houden met de ‘ongekende bruutheid’ waarmee hij zijn daad zou hebben verricht. Ook het feit dat hij zijn vriend heeft betrokken is volgens de officier strafverzwarend: ‘Verdachte heeft niet alleen zijn eigen vader vermoord, maar tevens één van de weinige vrienden die hij had, meegesleurd in dit misdrijf. En dit alles om zichzelf vrij te pleiten.’