Eis: 15 jaar voor liquidatie Nieuwegein

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen W. van D. (54) uit Utrecht voor een liquidatie op 5 augustus 2009 in Nieuwegein. Het OM vindt bewezen dat hij een 55-jarige man uit het Brabantse Cuijk op klaarlichte dag heeft doodgeschoten in diens auto. De schietpartij vond plaats op een kruising vlakbij een winkelcentrum waar op dat moment veel passanten waren.

De twee mannen kenden elkaar uit het criminele circuit en het OM ziet in de moord een afrekening.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de verdachte eerder al tot 15 jaar cel voor moord. De verdachte ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad verwees de zaak in verband met een innerlijke tegenstrijdigheid in de bewijsmotivering van het hof.

Een bepaalde passage uit een verklaring van verdachte strookte volgens de Hoge Raad niet met de overweging van het hof dat de verklaring van verdachte ‘niet geloofwaardig is nu daarvoor in het dossier geen enkele ondersteuning is te vinden’.

Op zitting ging de advocaat-generaal in op deze innerlijke tegenstrijdigheid. De advocaat-generaal vindt dat een nadere motivering over de ongeloofwaardigheid van verdachte’s verklaring het probleem oplost. ‘Met deze extra bewijsmotivering kan moord opnieuw worden bewezen,’ aldus de AG.

De uitspraak is naar verwachting op 18 maart 2013.