Eis 16 jaar na schietpartij uit angst

Het Openbaar Ministerie in Dordrecht heeft woensdag 16 jaar cel geëist tegen de 31-jarige Nadyen A. die vorig jaar augustus Spijkenisser Vernon P. doodschoot. Nadyen A. heeft bekend dat hij de fatale schoten in augustus 2013 heeft gelost. Hij zei dat hij geen keus had:'Het was hij of ik', zei A. tegen de rechtbank van Dordrecht. Dat was de officier van justitie met hem eens, dader en slachtoffer waren bang voor elkaar, zei ze.

Cel

De twee hebben een gewelddadige geschiedenis samen. P. was op het moment van de schietpartij net op vrije voeten gekomen. P. en A. hadden jaren in de cel gezeten omdat ze elkaar in 2007 al hadden beschoten in café El Hombre in Spijkenisse. Daarvoor zou A. samen met een andere man P. hebben beroofd en mishandeld. P. kwam in het café wraak nemen.

Parkeerplaats

A. was er vorig jaar van overtuigd dat Vernon hem iets aan wilde doen. Hij zocht op een parkeerplaats van de Noordakker in Spijkenisse de confrontatie en schoot hem neer. A. zegt dat P. als eerste een wapen trok maar dat is nooit gevonden.

Noodweer

Advocaat Frank van Ardenne heeft niettemin ontslag van alle rechtsvervolging bepleit. Volgens Van Ardenne was er wel degelijk sprake van een noodweer (exces) situatie omdat P. zijn cliënt letterlijk naar het even stond. Volgens Nadyen A. is hij vlak voor de fatale schietpartij, in bijzijn van zijn jonge kinderen, door P. bedreigd en zou P. een pistool hebben getoond. 

Opsporingslijst

De officier van justitie stelt dat A. zich niet kan beroepen op noodweer omdat hij zelf de confrontatie heeft gezocht en P. ogenschijnlijk ongewapend was toen hij werd doodgeschoten. Ook P. was zeer bang voor I. stelde de officier. A. sloeg na de moord op de vlucht en belandde op de Nationale Opsporingslijst maar meldde zich uiteindelijk zelf.