Eis: 16 maanden tegen doelwit Staatsliedenbuurt

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 16 maanden geëist tegen Benaouf A., die doelwit was van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december. A. (29) werd in februari in Rotterdam aangehouden wegens vuurwapenbezit en valse identiteitspapieren. Ook wordt hij beschuldigd van witwassen.

A. zou het voornaamste doelwit zijn geweest bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Zelf wist hij te ontkomen door tussen twee woonboten in het water te springen, twee mannen die in dezelfde auto zaten kwamen wel om het leven.

Hij vluchtte na de schietpartij voor enkele weken naar het buitenland, maar kwam later weer terug. Op 22  februari werd hij met twee vrienden aangehouden in Rotterdam, nadat twee agenten een verdachte BMW met Belgisch kenteken hadden gezien. De auto stond verkeerd geparkeerd en had alarmlichten aan.

Toen de agenten met zaklampen in de auto schenen, zagen ze in een slecht verborgen ruimte bij de passagiersstoel bankbiljetten. Toen A. en zijn twee vrienden terugkwamen, werden ze aangehouden. In de stoel werden ook twee vuurwapens en munitie gevonden.

A. toonde bovendien een vals legitimatiebewijs en had een vervalst rijbewijs op dezelfde naam en een andere valse identiteitskaart op een andere naam.

In de flat van A., aan de Coolsingel, en op andere plaatsen vond de politie onder meer een televisie, een stofzuiger, een koffiezetapparaat en een speelgoed-Ferrari. Het OM denkt dat deze spullen zijn gekocht met geld dat is verdiend met criminele activiteiten. A. wordt daarom ook beschuldigd van witwassen.

A.'s advocaat zegt dat het een wonder was dat A. de aanslag in december heeft overleefd, en heeft hij daarom het vuurwapen in zijn bezit. De officier van justitie vindt dat echter geen goede reden om een wapen op zak te hebben.

A. zegt ook dat hij valse identiteitspapieren had, maar zegt dat hij geen geld heeft witgewassen. Het geld in de auto had hij nodig om te vluchten. De spullen in de flat had hij gekocht voor een vriend uit Dubai, zegt A., voor wie hij een flat inrichtte.

De uitspraak volgt over twee weken.

Lees ook:

Doelwit liquidatie Staatsliedenbuurt gepakt

Staatsliedenbuurt: vijf tot zeven daders

Onderzoek alibi in dubbele moord

Tweede liquidatieverdachte bekend bij politie