Eis: ’18 jaar cel voor liquidatiepoging Utrecht’

Het Openbaar Ministerie heeft voor de Utrechtse rechtbank gevangenisstraffen van achttien jaar geëist tegen twee mannen van 39 en 30 jaar oud die samen een liquidatiepoging in Utrecht zouden hebben gepleegd.

Ongedeerd

Op 11 mei vorig jaar vlogen bij een man na middernacht in de Utrechtse wijk Zuilen de kogels om de oren. Hij bleef ongedeerd. De daders schoten met automatische vuurwapens. Eén van die wapens raakte defect. Volgens het Openbaar Ministerie was het slachtoffer niet het echte doelwit maar bij vergissing uitgekozen.

Kort na de schietpartij stond er een brandende auto op een carpoolplaats langs de A12 bij Waarder. Naar later blijkt hebben, volgens het Openbaar Ministerie, de verdachten daar hun vluchtauto geparkeerd om deze vervolgens in brand te steken en over te stappen in een tweede auto. Maar deze nieuwe vluchtauto vatte per ongeluk ook vlam. De verdachten vluchtten te voet de weilanden in en werden kort daarna door de politie aangehouden.

Bekend

Beide verdachten hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor de beschieting en de brandstichting. Ze zeggen in opdracht van een derde te hebben gehandeld, maar geven verder geen openheid van zaken.

De verdachten hebben gesteld het slachtoffer alleen bang te hebben willen maken en expres mis te hebben geschoten. Volgens de officier van justitie tonen sporen aan dat wel degelijk in de richting van het slachtoffer is geschoten. Bovendien zijn de twee het slachtoffer enige tijd gevolgd en pas gestopt met schieten toen het wapen defect raakte.