Eis: 18 jaar en tbs voor doodslag meisje (8)

De Enschedeër Geert B. moet volgens justitie langdurig achter de tralies verdwijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag in hoger beroep 18 jaar cel en tbs tegen B. voor het misbruik en het doden van de 8-jarige Semiha Metin in Deventer in 1991. Na dezelfde eis werd B. in 2010 door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar en tbs.

De 8-jarige Semiha werd in 1991 door haar moeder dood gevonden in hun woning in Deventer. Het meisje bleek te zijn misbruikt en vermoord.

Dna-match

Geert B. uit Enschede werd toentertijd kort gezien als verdachte, maar justitie had weinig tot geen bewijs tegen de man. In juli 2009 kwam B. opnieuw in beeld nadat hij vastzat vanwege het  misbruik van zijn buurmeisje in Glanerburg. In die zaak was dna afgenomen die een match opleverde met het dna dat –  naar aanleiding van het delict in 1991 – opgeslagen was in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Overbuurman

‘Op Valentijnsdag 14 februari 1991 is een 8-jarig meisje door verwurging om het leven gebracht. Haar moeder trof haar aan met een kledingstuk – haar nachtjapon- strak om haar nek gewikkeld. Ze heeft haar dochtertje mond op mondbeademing gegeven, daarna heeft het ambulancepersoneel haar dochtertje geprobeerd te redden door reanimatie, beide onsuccesvol. Het meisje stierf. Het leed voor de ouders is niet te schetsen. Verdachte was de overbuurman en kon vanuit zijn appartement het andere appartement binnenkijken. Verdachte en het slachtoffertje hadden onderling vaker contact via de balkons. Op de betreffende dag kwam hij bij haar aan de deur met pinda's. Voor wat er daarna gebeurde is alleen verdachte verantwoordelijk. Een lange celstraf is passend en geboden’, aldus de advocaat-generaal tijdens de behandeling voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Ontkent

De AG voegde daar nog aan toe dat het gevaar voor recidive hoog is vanwege ‘het feit dat hij niet erg begaafd is en dat ogenschijnlijk beschermende factoren in het verleden geen belemmering zijn geweest om zijn pedoseksuele gedrag voort te zetten.’

B. heeft het misbruik van de 8-jarige Semiha eerder al toegegeven, maar ontkent nog steeds verantwoordelijk te zijn voor haar dood.